Atverti pagrindinį meniu
Bullet purple.png
Bullet purple.png
Antanas Juška (1902)
Gimė: 1902 m. sausio 14 d.
Gelažiai, Vadoklių valsčius
Mirė: 1985 m. kovo 19 d. (83 metai)
Vilnius
Veikla: astronomas, mokslo populiarintojas, spaudos darbuotojas, visuomenės veikėjas
Alma mater: Getingeno universitetas

Antanas Juška (1902 m. sausio 14 d. Gelažiai, Vadoklių valsčius – 1985 m. kovo 19 d. Vilnius) – Lietuvos astronomas, mokslo populiarintojas, spaudos darbuotojas, visuomenės veikėjas, daktaras.

BiografijaKeisti

1925 m. baigė Getingeno universitetą. 1929 m. jame apgynė astronomijos daktaro disertaciją.

19251927 m. mokytojavo Pasvalio, 1927–1930 m. Vilkaviškio, 19301936 m. Biržų gimnazijose. 19341937 m. Švietimo ministerijos Kultūros departamento, 19371939 m. Kauno 5-osios gimnazijos, 19391940 m. Valstybės teatro Kaune direktorius. 19351938 m. Sąjungos Vilniui vaduoti pirmininkas. 19411942 m. Švietimo vadybos Mokslo ir meno departamento direktorius. 19291944 m. su pertraukomis – Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, 1941 m. docentas. 19581984 m. Vilniaus pedagoginio instituto dėstytojas. [1]

Žurnalistinį darbą pradėjo 1919 m. Vilniuje kaip laikraščio „Nepriklausoma Lietuva“ kronikos vedėjas, vėliau dirbo ir dienraščio „Laisvė“ redakcijoje. Vėliau rašė į leidinius Lietuva, „Lietuvos aidas“, „XX amžius“, „Židinys“, „Kultūra“ ir kt. 19351938 m. žurnalo „Mūsų Vilnius“ redaktorius. 1939 m. priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą. Pokario metais publikacijas skelbė žurnale „Mokslas ir gyvenimas“, kituose populiariuose leidiniuose. Parašė per 300 mokslinių ir populiarių knygų, brošiūrų, straipsnių iš astronomijos ir matematikos, vadovėlių. [2]

BibliografijaKeisti

  • Astronomijos vadovėlis, 1928 m.
  • Matematinės analizės pagrindai, vadovėlis, 1934 m., 1941 m.
  • Fizika, vadovėlis, d. 1 1940 m.
  • Vilniaus byla, 1940 m., 2 leid. 1990 m.
  • Kelionė po Saulės sistemą, 1958 m.
  • Mėnulis, 1960 m.
  • Saulės sistema ir jos vystymasis, 1960 m.
  • Mikalojus Kopernikas, 1962 m.
  • Nuo Žemės iki Plutono, 1964 m.
  • Matematika, vadovėlis, su kitais, 1966 m., 2 leid. 1970 m.
  • Žvaigždynų pasauliai, 1972 m.
  • Astrofizika, vadovėlis, kartu su G. Kakaru bei A. Ažusieniu, 1977 m.[3]
  • Astronomijos enciklopedinis žodynas, sudarytojas, vienas autorių, 1984 m.
  • Saulės šeima, 1985 m.

ĮvertinimasKeisti

ŠaltiniaiKeisti

  1. Stasė MatulaitytėAntanas Juška (1902). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006
  2. Žurnalistikos enciklopedija. – Vilnius: Pradai, 1997. – 199 psl.
  3. „Lietuvos astronomijos istorija“. Nuoroda tikrinta 12 Sep 2013.