Atverti pagrindinį meniu
Bullet purple.png
Bullet purple.png
Antanas Montvydas
Gimė: 1886 m. liepos 21 d.
Papilės valsčius
Mirė: 1966 m. rugsėjo 28 d. (80 metų)
Čikaga
Veikla: gydytojas, rašytojas, visuomenės veikėjas
Alma mater: Lojolos universitetas

Antanas Montvydas (1886 m. liepos 21 d. Papilės valsčius, Šiaulių apskritis – 1966 m. rugsėjo 28 d. Čikaga) – Lietuvos gydytojas, rašytojas, JAV lietuvių visuomenės veikėjas.

BiografijaKeisti

Mokydamasis Liepojos gimnazijoje dalyvavo slaptoje lietuvių moksleivių veikloje, priklausė socialdemokratų rateliui. Bendradarbiavo laikraščiuose „Vilniaus žinios“, „Lietuvių laikraštis“, „Žarija“. Vėliau mokėsi gimnazijoje Sankt Peterburge. Už laikraštyje „Novaja žizn“ išspausdintą straipsnį, raginantį nuversti caro valdžią, suimtas ir įkalintas. Už užstatą išleistas, pasikeitė pavardę į Antonovo ir 1908 m. atvyko į JAV. 1919 m. baigė Lojolos universitetą (Čikaga).

JAV lietuvių kolonijose sakė revoliucines kalbas. Redagavo laikraščius „Pirmyn“ (1909 m.), „Keleivis“ (19101912 m.), „Pažanga“, „Laisvė“ (pirmasis redaktorius), „Vaidila“, „Naujienos“. 1914 m. Čikagoje leido laisvamanių mokslo žurnalą „Galvočius“. [1] 19191920 m. ir 1946 m. Amerikos lietuvių darbininkų draugijos pirmininkas. Susivienijimo lietuvių Amerikoje veikėjas, 1930 m. švietimo komisijos narys, 19421952 m. įstatų komisijos narys; suorganizavo Čikagoje 6-tą kuopą, jos pirmininkas. Čikagos lietuvių draugijos veikėjas, pirmininkas ir daktaras-kvotėjas. 1921 m. redagavo žurnalą „Gydytojas“. 1922 m. įkūrė „Vaidilų broliją“ kovai su komunistais. Vienas Amerikos lietuvių tarybos organizatorių, veikėjas. 19571961 m. pirmasis Amerikos lietuvių gydytojų sąjungos pirmininkas.[2] Pasirašinėjo slapyvardžiais: A. Barsius, A. Paukštis, Antanovas.[3]

BibliografijaKeisti

  • Padaužų filosofija, 1908 m.
  • Bomba, komedija, 1908 m. 2 leid. 1912 m.
  • Beždžionių prezidentas, 1909 m.
  • Mūsų padėjimas, 1909 m.
  • Paparčio žiedas, 1909 m.
  • Panelė švenčiausia Sasnavoje, 1912 m.
  • Per skylę, 1912 m.
  • Išvertė ir išleido A. Fedoro knygą Moteris prieš teisybės ir logikos teismą, 1908 m.

ŠaltiniaiKeisti

  1. Žurnalistikos enciklopedija. – Vilnius: Pradai, 1997. – 142 psl.
  2. Antanas Montvydas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009. 461 psl.
  3. Lietuvių enciklopedija, XIX, 247 p.