Atverti pagrindinį meniu
Rachel Weisz
Rachel Weisz 2010 TIFF2.jpg
Tikras vardas Rachel Hannah Weisz
Gimė 1970 m. kovo 7 d. (49 metai)
Londonas, Jungtinė Karalystė
Šalis Flag of the United Kingdom.svg Jungtinė Karalystė
Žymesni vaidmenys
Evelina Karnahan
Mumija“ (1999 m.)
Mumijos sugrįžimas“ (2001 m.)
Tesa
Ištikimasis sodininkas“ (2005 m.)
Apdovanojimai
Oskaras (2006 m.)
Auksinis gaublys (2006 m.)

Reičel Vais (angl. Rachel Weisz, g. 1970 m. kovo 7 d. Londonas) – britų kino bei teatro aktorė ir buvęs modelis, apdovanota Oskaru ir Auksiniu gaubliu už vaidmenį filme „Ištikimasis sodininkas“.

ŠeimaKeisti

Reičel gimė Londone, išradėjo iš Vengrijos George Weiszo[1][2], ir iš Austrijos kilusios psichoanalitikės Edith Ruth šeimoje[3]. Jos tėvai atsidūrė Didžiojoje Britanijoje prieš prasidedant Antrajam pasauliniam karui, kai jų giminės buvo priverstos emigruoti dėl nacių persekiojimo: jos tėvas bei motinos senelis buvo žydai. George Weiszas yra žinomas tuo, kad išrado raspiratorių, aprūpinantį save patį deguonimi bei sausumos minas aptinkančią mašiną[3].

Reičel turi jaunesnę seserį Minnie, kuri yra fotografė ir meno renginių kuratorė.[4]

MokslaiKeisti

Po tėvų skyrybų Reičel mokėsi Šiaurės Londono koledže bei Šventojo Pauliaus mergaičių mokykloje. Ši mokykla buvo laikoma prestižine, o vienoje klasėje su ja mokėsi vėliau taip pat aktore tapusi Emily Mortimer.[3] Reičel yra apibūdinusi save kaip prastą mokinę, kurios požiūrį, sulaukus 16, pakeitė literatūros mokytoja.

Baigusi mokyklą, ji įstojo į Kembridžo universiteto „Trinity Hall“ mokyklą, kurioje studijavo menus bei pradėjo vaidinti įvairiuose spektakliuose. Būtent ji buvo viena iš dramos trupės „Cambridge Talking Tongues”[5] įkūrėjų ir aktyvių jos dalyvių.

Besimokydama universitete, Reičel laikė save radikalia feministe[3], tačiau jos vaidyba netruko būti pastebėta ir įvertinta. 1991 m. ji laimėjo „Guardian Student Drama“ apdovanojimą Edinburgo festivalyje už vaidmenį pjesėje „Slight Possession“.[6]

KarjeraKeisti

 
Rachel Weisz dalinanti autografus 2008 m.

Modelio karjeraKeisti

Sulaukusi 14, Reičel tapo modeliu.[7] Jos nuotraukos buvo spausdinamos žurnaluose „insideKENT“, „Vogue” ir „Esquire“.

Būtent ji pakeitė britų manekenę Kate Moss kompanijos „Burberry“ reklaminėje kampanijoje.[3]

2005 m. Reičel tapo kosmetikos kompanijos „Revlon“ reklaminiu veidu.[3] Nuo 2010 m. ji – „L'Oréal“ ambasadorė.

Yra dizainerio Narciso Rodriguez mūza.[8]

Aktorės karjeraKeisti

Vaidmenys kineKeisti

 
R. Weisz 2008 m.
 
R. Weisz 2007 m.

Reičel pirmą kartą į save kino visuomenės dėmesį patraukė dar 1985 m., bet ne dėl vaidybinių sugebėjimų, o dėl atsisakymo vaidinti juostoje „King David” kartu su Richard Gere. Sprendimą neleisti jai vaidinti filme priėmė jos tėvai.[3]

1992 m. ji debiutavo TV filme „Advocates II“ bei keliais vaidmenimis TV serialuose „Inspector Morse“ bei „Scarlet and Black“, kuriame vaidino kartu su Evanu Makgregoru.

Kine Reičel debiutavo 1994 m. epizodiniu vaidmeniu filme „Death Machine”. Pirmąjį didesnį vaidmenį ji gavo 1996 m. juostoje „Chain Reaction“ su Keanu Reeves ir Morgan Freeman. Vėliau ji vaidino režisieriaus Bernadro Bertolucci juostoje „Stealing Beauty“.

Reičel karjeros lūžiu tapo 1999 m. pasirodęs filmas „Mumija“ bei 2001 m. sukurtas tęsinys „Mumijos sugrįžimas“, kuriuose ji vaidino kartu su Brendanu Freizeriu. Abu filmai buvo labai pelningi ir išgarsino jame vaidinusius aktorius visame pasaulyje. Vis dėlto vėliau aktorė atsisakė vaidinti trečiojoje filmo dalyje ir vaidmuo atiteko Marijai Belo.

2000 m. Reičel buvo galima išvysti filme „Beautiful Creatures“, 2001 m. – „Priešas prie vartų“, o 2002 m. – komedijoje su Hju Grantu „About a Boy“. Pastarąjį filmą režisavo jos buvęs kurso draugas Kembridže Chris Weitz.[3]

Po metų ji vaidino John Grisham romano „The Runaway Jury” adaptacijoje kartu su Dastinu Hofmanu, John Cusack ir Gene Hackman, tačiau 2004 m. sukurta komedija „Envy“ su Benu Stileriu, Džeku Bleku ir Kristoferiu Volkenu buvo komerciškai nesėkminga. Nepaisant to, 2005 m. sukurta John le Carre romano „The Constant Gardener“ adaptacija buvo liaupsinama kritikų ir pelnė aktorei Oskarą bei eilę kitų apdovanojimų.

2006 m. Reičel nusifilmavo savo vyro Darreno Aronofsky romantinėje dramoje „The Fountain“, tačiau kritikai šį vaidmenį pavadino „mažiau įtikinamu“ nei ankstesnieji darbai.[9]

2008 m. Reičel turėjo vaidinti juostoje „Keista Bendžamino Batono istorija“, tačiau dėl nesutarimų su filmų kūrėjais pastarieji pasirinko Kate Blanchett. 2010 m. Kate nukonkuravo ją dar vieną kartą – Ridlio Skoto filme „Robinas Hudas“.[3]

2009 m. režisieriaus Alejandro Amenabar istoriniame filme „Agora“ ji atliko pagrindinį vaidmenį, o 2012 m. filmavosi režisieriaus Terrence Malick juostoje „To the Wonder“, tačiau vėliau jos scenos į galutinę filmo versiją nepateko.

2013 m. Reičel atliko Evanoros vaidmenį juostoje „Ozas: didingas ir galingas“.

Vaidmenys teatreKeisti

Teatre Reičel proveržiu tapo vaidmuo Gielgudo teatre pjesėje „Design for Living“, pirmą kartą atliktas 1994 m. už jį aktorė buvo apdovanota perspektyviausios aktorės prizu. 1999 m. jos vaidmenys spektakliuose „Suddenly Last Summer“ ir „The Shape of Things“ taip pat buvo liaupsinami kritikų.

2013 m. spalio – 2014 m. sausio mėnesiais ji atlieka vaidmenį Brodvėjaus spektaklyje „Betrayal“.[10][11]

Asmeninis gyvenimasKeisti

2001 m., dirbdama Londono „Almeida” teatre, spektaklyje „The Shape of Things”, Reičel susipažino su JAV prodiuseriu ir filmų režisieriumi Darren Aronofsky. Sekančiais metais persikėlė pas jį į Niujorką, o 2005 m. susižadėjo. 2006 m. jiems gimė sūnus Henry Chance, tačiau 2010 m. pora paskelbė apie santuokos pabaigą.

2010 m. pabaigoje Reičel ėmė susitikinėti su aktoriumi Daniel Craig. 2011 m. birželį jie susituokė Niujorke privačioje ceremonijoje, kurioje dalyvavo jos sūnus, Danielio dukra ir 4 svečiai.

Nuo 2011 m. Reičel yra ir JAV pilietė.

PopuliarumasKeisti

 
2010 m.
 
2012 m.

Pradėjusi populiarėti kaip aktorė, Reičel tapo nuolat renkama į įvairių žurnalų ar interneto puslapių seksualiausių moterų sąrašus.

Annual Independent Critics ListKeisti

Sąrašas „100 Most Beautiful Faces From Around The World“

Metai 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Vieta 30 23 22 18 10 8 7 5 7 7 6 6 2 19 20 48 59

Kiti sąrašaiKeisti

  • 22 vieta „Maxim Hot 100 Women List“ (2001 m.)
  • 30 vieta „Stuff Magazine 102 Sexiest Women in the World“ (2002 m.)
  • 93 vieta „Maxim Hot 100 Women List“ (2003 m.)
  • 37 vieta „Empire magazine 100 Sexiest Stars in film History“ {2007 m.)
  • 85 vieta Askmen.com „100 Most Desirable Women in the World“ (2008 m.)
  • 44 vieta „Glamour Magazine’s Most Glamourous Women in the World“ (2009 m.)
  • 63 vieta FHM 100 Sexiest Women in the World (2009 m.)
  • 82 vieta FHM (Germany) 100 Sexiest Women in the World (2009 m.)

ApdovanojimaiKeisti

TeatrasKeisti

1991 m. Reičel pelnė „Student Drama Award” Edinburgo festivalyje už vaidmenį spektaklyje „Slight Possession“.

1994 m. ji buvo apdovanota „London Critics' Circle Award” už pjesę „Design for Living“ kaip perspektyviausia nauja aktorė. 2009 m. ji vėl pelnė šį apdovanojimą, tik jau kaip geriausia britų aktorė už vadmenį spektaklyje „A Streetcar Named Desire“.

Už šį vaidmenį tais pačiais metais ji buvo apdovanota „Olivier Award“ prizu.

KinasKeisti

 
2008 m.
 
2012 m.
Metai Apdovanojimas Kategorija Filmas Rezultatas
2000 Blockbuster Entertainment Awards Geriausia aktorė Mumija Nominacija
Saturno apdovanojimas Nominacija
Genie apdovanojimai Geriausia antrojo plano aktorė Sunshine Nominacija
2001 Europos kino apdovanojimai Geriausia aktorė Priešas prie vartų Nominacija
2002 Empire apdovanojimai Geriausia aktorė Mumijos sugrįžimas Nominacija
2005 Teen Choice Awards Riksmo scena Constantine Nominacija
2006 Oskaras Geriausia antrojo plano aktorė Ištikimasis sodininkas Laimėjo
Auksinis gaublys Laimėjo
BAFTA Nominacija
Broadcast Film Critics Association Awards Nominacija
Chicago Film Critics Association Awards Nominacija
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards 3 vieta
Ekrano aktorių gildijos apdovanojimai Laimėjo
Vancouver Film Critics Circle Nominacija
San Diego Film Critics Society Awards Laimėjo
BAFTA /LA Britannia Britanijos metų aktorė Laimėjo
London Critics Circle Film Awards Britanijos metų aktorė Laimėjo
2010 Goja Geriausia aktorė Agora Nominacija
2011 Satelito apdovanojimai Geriausia televizijos aktorė Aštuntasis puslapis Nominacija
2012 Evening Standard British Film Awards Geriausia aktorė Gili žydra jūra Nominacija
London Critics Circle Film Awards Nominacija
New York Film Critics Circle Awards Laimėjo
Genie Awards Išdavikė Nominacija
Vancouver Film Critics Circle Geriausia aktorė Kanados filme Nominacija
2013 Auksinis gaublys Geriausia aktorė Gili žydra jūra Nominacija
Online Film Critics Society Awards Nominacija
Toronto Film Critics Association Awards Laimėjo
Teen Choice Awards Veiksmo filmo aktorė Bornas. Palikimas Nominacija

FilmografijaKeisti

Metai Lietuviškas pavadinimas Originalus pavadinimas Vaidmuo Pastabos
1992 Advokatai II 'Advocates II Sarah Thompson TV filmas
1993 Inspektorius Morsas Inspector Morse Arabella Baydon TV serialas, 1 serija
1993 Tropinis karštis Tropical Heat Joey TV serialas, 1 serija
1993 The Scarlet and the Black Mathilde TV mini serialas, 2 serijos
1994 White Goods Elaine
1994 Septyniolika Seventeen trumpo metražo filmas
1994 Screen Two Becca TV serialas, 1 serija
1995 Mirties mašina Death Machine jaunesnioji vykdytoja
1996 Grandininė reakcija Chain Reaction Dr. Lily Sinclair
1996 Pavogtas grožis Stealing Beauty Miranda Fox
1997 Bentas Bent Prostitutė
1997 Paskutinė kryžkelė Going All the Way Marty Pilcher
1997 Atneštas jūros Swept from the Sea Amy Foster
1997 Man reikia tavęs I Want You Helen
1998 Mano vasara su Des My Summer with Des Rosie
1998 The Land Girls Ag (Agapanthus)
1999 Mumija Mummy Evelyn „Evie“ Carnahan
1999 Saulės šviesa 'Sunshine Greta
1999 Vieną kartą metro Tube Tales Angela
2000 Nemirtingųjų kronikos: nuostabūs sutvėrimai Beautiful Creatures Petula
2000 This Is Not an Exit: The Fictional World of Bret Easton Ellis Lauren Hynde
2001 Priešas už vartų Enemy at the Gates Tania Chernova
2001 Mumijos sugrįžimas Mummy Returns Evelyn Carnahan-O’Connell/Princess Nefertiti
2002 Gyvenimas pagal jį About a Boy Rachel
2003 Aferistai Confidence Lily
2003 The Shape of Things Evelyn Ann Thompson
2003 Verdiktas už pinigus Runaway Jury Marlee/Gabrielle Brant
2004 Envy Debbie Dingman
2005 Konstantinas Constantine Angela ir Isabel Dodson
2005 Ištikimasis sodininkas The Constant Gardener Tessa Quayle
2006 Versmė The Fountain Izzi
2006 Eragonas Eragon Saphira (balsas)
2007 Fredo Kalėdos Fred Claus Wanda
2007 Mano vaivorų naktys My Blueberry Nights Sue Lynne
2008 Be abejo, turbūt Definitely, Maybe Summer Hartley
2008 Broliai Blumai The Brothers Bloom Penelope
2009 Numylėtieji kaulai The Lovely Bones Abigail Salmon
2009 Agora Agora Hipatija
2010 Išdavikė The Whistleblower Kathryn Bolkovac
2010 Simpsonai The Simpsons Dr. Thurmond animacinis serialas, 1 serija
2011 360 360 Rose
2011 Aštuntas puslapis Page Eight Nancy Pierpan TV filmas
2011 Klastingi namai Dream House Libby Atenton
2011 Gili žydra jūra The Deep Blue Sea Hester Collyer
2012 Bornas. Palikimas The Bourne Legacy Dr. Marta Shearing
2013 Ozas: didingas ir galingas Oz the Great and Powerful Evanora

ŠaltiniaiKeisti

  1. „Rachel Weisz biography“. filmreference.com. Nuoroda tikrinta 7 March 2011. 
  2. Brown, Mick. "Rachel Weisz talks about starring in A Streetcar Named Desire", The Daily Telegraph, 1 August 2009. Nuoroda tikrinta 7 March 2012.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 Rachel Weisz Biography at IMDb.com
  4. "How I make it work: Minnie Weisz", The Sunday Times, 7 February 2010. Nuoroda tikrinta 31 January 2011.
  5. Foley, Jack. „IndieLondon: Definitely Maybe – Rachel Weisz interview“. Indielondon. Nuoroda tikrinta 7 March 2011. 
  6. Riggs, Thomas (2002). Contemporary Theatre, Film & Television: Volume 41 of Contemporary Theatre, Film and Television Series. Gale / Cengage Learning. ISBN 0-7876-5113-3.
  7. Greco, Alessandra. "Rachel Weisz for L'Oreal", Vogue, 18 October 2010. Nuoroda tikrinta 9 February 2011.
  8. „Designer focus: Narciso Rodriguez“. Vogue. Condé Nast Publications. 18 May 2008. Nuoroda tikrinta 24 January 2011. 
  9. Stein, Ruthe. "Toke-worthy search for fountain of youth", The San Francisco Chronicle, Hearst Corporation, 22 November 2006. Nuoroda tikrinta 20 February 2011.
  10. "Daniel Craig Heads Back To Broadway With 'Betrayal'", npr.org, 18 September 2013. Nuoroda tikrinta 9 November 2013.
  11. "Daniel Craig, Rachel Weisz to Star in Broadway ‘Betrayal’", variety.com, 5 April 2013. Nuoroda tikrinta 9 November 2013.

NuorodosKeisti

 

Vikiteka