Paul Simon

Simon koncerto metu 2011 m.
Biografija
Pilnas vardasPaul Frederic Simon
Gimė1941 m. spalio 13 d. (82 metai)
Niuarkas, Naujasis Džersis, JAV
KilmėKvinsas, Niujorkas, Niujorko valstija, JAV
ŽanraiFolkrokas, folk, lengvasis rokas, worldbeat
VeiklaMuzikantas, dainininkas, dainų autorius, įrašų prodiuseris, aranžuotojas
InstrumentaiVokalas, gitara
Aktyvumo metai1957–dabar
Įrašų kompanijaColumbia, Warner Bros., Hear Music
Susijusi veiklaSimon & Garfunkel, Art Garfunkel, Ladysmith Black Mambazo, Paul McCartney
Svetainėpaulsimon.com
Žymesni instrumentai
Martin OM42PS
Martin PS
Yamaha PS

Paul Frederic Simon (g. 1941 m. spalio 13 d.) – amerikiečių muzikantas, dainininkas bei dainų autorius. Atlikėjas išgarsėjo 1964 m., kartu su Art Garfunkel įkūręs grupę „Simon & Garfunkel“. Simon parašė beveik visas grupės dainas, įskaitant tris JAV pirmąją vietą pasiekusius singlus „The Sound of Silence“, „Mrs. Robinson“ ir „Bridge Over Troubled Water“. 1970 m., savo populiarumo viršunėje, grupė išsiskyrė ir Simon pradėjo solinę karjerą, per sekančius penkerius metus išleidęs tris itin sėkmingus albumus. 2023 m. duomenimis, atlikėjas yra išleidęs keturioliką solinių studijinių albumų, iš kurių naujausiasis, „In the Blue Light“, išleistas 2018 m. rugsėjį.[1]

Simon yra laimėjęs 12 „Grammy“ apdovanojimų, įskaitant ir „Grammy“ už gyvenimo pasiekimus. 2001 m. jis buvo įtrauktas į Rokenrolo šlovės muziejų[2], o 2006 m. „Time“ žurnalas jį išrinko vienu iš „100 žmonių, kurie padėjo suformuoti pasaulį“.[3]. 2011 m. „Rolling Stone“ žurnalas Simon išrinko vienu iš geriausių pasaulio gitaristų, skirdami jam 93-ąją vietą[4].

Diskografija redaguoti

  • The Paul Simon Songbook (1965)
  • Paul Simon (1972)
  • There Goes Rhymin' Simon (1973)
  • Still Crazy After All These Years (1975)
  • One-Trick Pony (1980)
  • Hearts and Bones (1983)
  • Graceland (1986)
  • The Rhythm of the Saints (1990)
  • Songs from The Capeman (1997)
  • You’re the One (2000)
  • Surprise (2006)
  • So Beautiful or So What (2011)
  • Stranger to Stranger (2016)
  • In the Blue Light (2018)
  • Seven Psalms (2023)

Išnašos redaguoti

  1. Kreps, Daniel (July 12, 2018). „Paul Simon Reworks Old Favorites on New Album 'In the Blue Light'. Rolling Stone. Nuoroda tikrinta July 12, 2018.
  2. „Biography and Timeline: Paul Simon“. Inductees. Rock and Roll Hall of Fame.
  3. Tyrangiel, Josh (May 8, 2006). „Paul Simon“. Time. Suarchyvuotas originalas September 3, 2010. Nuoroda tikrinta April 4, 2011.
  4. „100 Greatest Guitarists - 93: Paul Simon“. Rolling Stone. November 23, 2011. Nuoroda tikrinta December 6, 2021.

Nuorodos redaguoti