Janina Matekonytė

Janina Matekonytė
Gimė 1948 m. rugsėjo 25 d. (72 metai)
Kupiškis
Sutuoktinis (-ė) Kęstutis Antanėlis
Vaikai Akvilė, Jonas, Antanas[1]
Veikla teatro ir kino aktorė
Alma mater 1971 m. Lietuvos valstybinė konservatorija

Janina Matekonytė-Antanėlienė (g. 1948 m. rugsėjo 25 d. Kupiškyje) – lietuvių teatro ir kino aktorė.

BiografijaKeisti

1971 m. baigė Lietuvos valstybinės konservatorijos aktorių laidą (kurso vadovas Vytautas Čibiras) ir nuo tada dirba Valstybinio Jaunimo teatro aktore.

VaidmenysKeisti

Svarbiausi vaidmenys (Jaunimo teatre):

  • Melita – G. Figeiredo „Ezopas“, 1971
  • Saulė – R. Rastausko „Lenktynių aitvaras“, 1972
  • Geležinė princesė – V. Palčinskaitės „Geležinės princesės diena“, 1972
  • Joana – E. Niziurskio „Mes, džiazas ir vaiduokliai“, 1974
  • Ji – E. Nekrošiaus „Kvadratas“, 1980
  • Džuljeta – K. Antanėlio, S. GedosMeilė ir mirtis Veronoje”, 1982
  • Baltoji moteris – N. Gogolio „Nosis“, 1991
  • Klitemnestra ir chore – Sofoklo „Elektra“, rež. I. Kriauzaitė, 1993
  • Sara – R. Blaumanio „Siuvėjų dienos Silmačiuose“, rež. P. Gaidys, 1993
  • Marija – A. Kamiu „Nesusipratimas“, rež. J. Sabolius, 1993
  • Mirtis – Ž. Kokto „Orfėjas“, rež. J. V. Tūras, 1994
  • Dulsinėja iš Toboso, vairuotoja, mirtis – M. Servanteso „Don Kichotas“, rež. S. Povelas, 1994
  • Merta Dona ir šluotų rišėja – S. Lagerliof „Saga apie Gestą Berlingą“, rež. P. Pedajasas, 1996
  • Linda – A. Milerio „Komivojažieriaus mirtis“, rež. I. Bučienė, 1997
  • Ledo gėlė – J. Vaičiūnaitės „Senamiesčio skersgatvio pasaka“, rež. K. Kazlauskaitė, 1999
  • Aktorė – S. Gedos „Pelenė“, rež. V. Mazūras, 2000
  • Motina – A.Juozaičio "Širdis Vilniuje", rež. J. Vaitkus, A. Vidžiūnas, 2014
  • Ponia Jang – B.Brechto "Gerasis žmogus iš Sezuano", rež. V. Bareikis, 2015
  • Janina – A.Schilingas "Autonomija", rež. A Schilingas, 2018
  • Mama – Pagal O.von Horvatą "Vienos miško pasakos", rež. J. Ross, 2019

FilmografijaKeisti

  • 1972 – Kristina. Tadas Blinda, rež. Balys Bratkauskas
  • 1976 – Seklio Kalio nuotykiai, rež. Arūnas Žebriūnas
  • 1982 – Elzbieta. Barbora Radvilaitė, rež. Vidmantas Bačiulis, LTV
  • 1986 – Vilkolakio pėdsakai, rež. Almantas Grikevičius
  • 1988 – Don Žuanas, rež. Jonas Vaitkus
  • 1999 – The Devil’s Arithmetic, rež. Donna Deitch
  • 2001 – Amazonės ir gladiatoriai, rež. Zachary Weintraub
  • 2002 – Dr. Jekyll and Mr. Hyde, rež. Maurice Phillips
  • 2003 – Iš pelenų (Out of the Ashes), rež. Joseph Sargent
  • 2004 – Uncle Adolf, rež. Nicholas Renton
  • 2007 – Das Feuersprung, rež. Rainer Matsutani
  • 2008 – Defiance, rež. Edward Zwick.
  • 2010 – Mano mylimas prieše (TV serialas), rež. Šarūnas Mikulskis, VRS grupė
  • 2013 – Anna Karenina , rež. Chr. Duguay
  • 2014 – Pakeliui, rež. Ričardas Marcinkus
  • 2014 – Anglijos karalienė pagrobė mano tėvus, rež. E. Jankauskas
  • 2015 – Karas ir taika (BBC serialas), rež. T. Harper
  • 2016 – Senekos diena, rež. K.Vildžiūnas
  • 2015–2016 – Visi vyrai kiaulės (TV serialas), rež. M. Verbiejus, R. Boravskis, VRS grupė
  • 2019 – Paveldėtoja (TV serialas), rež. M. Verbiejus, R. Cicėnas, VRS grupė

ŠaltiniaiKeisti