Jungtinis sąrašas

Latvijos politinių partijų susivienijimas
Jungtinis sąrašas
Apvienotais saraksts
SantrumpaAS
LyderisUldis Pīlēns
PirmininkasEdvards Smiltēns
Edgars Tavars
Įkurta2022 m. liepos 1 d. (2022-07-01)
Atsiskyrė nuoŽaliųjų ir valstiečių sąjunga
BūstinėRyga, Latvija
Politinė ideologijaRegionalizmas
Žaliasis konservatizmas
Partijos spalvos     Oranžinė
Saeima
15 / 100
Europos Parlamentas
0 / 8
Rygos miesto taryba
0 / 60
Svetainė
apvienotaissaraksts.lv

Jungtinis sąrašas (latv. Apvienotais saraksts, AS) – Latvijos centro dešiniųjų politinių partijų susivienijimas,[1][2] įkurtas 2022 m. liepos 1 d.[3] Jį sudaro Latvijos regionų asociacija, Latvijos žaliųjų partija ir Liepojos partija.[4]

Pranešama, kad 2022 m. gegužės mėn. laikinasis susivienijimo pavadinimas buvo „Jungtinis Latvijos sąrašas“ (latv. Latvijas apvienotais saraksts) – taip pat anksčiau buvo siūlomas pavadinimas „Regionų jėga“ (latv. Reģionu spēks).[5][6]

Viena iš susivienijimo atsiradimo priežasčių buvo Žaliųjų ir Liepojos partijų atsisakymas bendradarbiauti su buvusiais Žaliųjų ir valstiečių sąjungos partneriais, kurie savo kandidatu į premjerus iškėlė nuteistą oligarchą Aivarą Lembergą.[7]

Politinės partijos

redaguoti
Pavadinimas Ideologija Lyderis Saeima Europarlamentarai
Latvijos regionų asociacija
Latvijas Reģionu apvienība
Centrizmas
Regionalizmas
Edvards Smiltēns
7 / 100
0 / 8
Latvijos žaliųjų partija
Latvijas Zaļā partija
Žalioji politika
Socialinis konservatizmas
Edgars Tavars
4 / 100
0 / 8
Liepojos partija
Liepājas Partija
Regionalizmas Uldis Sesks
1 / 100
0 / 8
Nepriklausomi politikai
3 / 100
0 / 8

Rinkimai

redaguoti
Rinkimai Lyderis Rezultatai Pozicija Vyriausybė
Balsai % ± pp Vietos +/–
2022 Uldis Pīlēns 100 631 11,14 nauja
15 / 100
nauja 3-oji Koalicijoje (2022–2023)
Opozicijoje (2023–)

Išnašos

redaguoti
  1. Latvia's election confirms decisive win for pro-Western over pro-Moscow parties
  2. „Opposition bezweifelt, ob das neue Kabinett seine Ziele erreichen wird“. Latviešu Centrs Minsterē (vokiečių). 2022-12-14. Nuoroda tikrinta 2023-04-12.
  3. https://www.liepajniekiem.lv/zinas/sabiedriba/piektdien-dibinas-pilena-inicieto-biedribu-apvienotais-latvijas-saraksts/ Piektdien dibinās Pīlēna iniciēto biedrību “Apvienotais Latvijas saraksts”
  4. „Task of LRA, LZP and Liepāja Party is to change Latvia's status as weakest link of Baltic chain - Pīlēns“. LETA (anglų). Nuoroda tikrinta 2022-06-29.[neveikianti nuoroda]
  5. „Uldis Pīlēns wants to save Latvia with the formula that saved Liepāja 25 years ago“. neatkariga.com (anglų). Suarchyvuotas originalas 2022-07-14. Nuoroda tikrinta 2022-06-29.
  6. „Latvian Green Party leaves Union of Greens and Parties“. Baltic News Network - News from Latvia, Lithuania, Estonia (amerikiečių anglų). 2022-06-13. Nuoroda tikrinta 2022-06-29.
  7. „What are the most likely Latvian coalition models?“. eng.Lsm.lv (anglų). 2022-10-03. Nuoroda tikrinta 2022-10-03.