Vytautas Kernagis

lietuvių muzikos, dainuojamosios poezijos atlikėjas ir autorius
Vytautas Kernagis

Vytautas Kernagis albumo „Teisingos dainos“ viršelyje
Biografija
Pilnas vardasVytautas Kernagis
Gimė1951 m. gegužės 19 d.
Lietuva Vilnius
Mirė2008 m. kovo 15 d. (56 metai) Lietuva Vilnius
ŽanraiDainuojamoji poezija
Folk
Pop
Rokas
Lengvasis rokas
Rokenrolas
Kūrinių kalboslietuvių
Veiklavokalistas, aktorius, renginių vedėjas
Aktyvumo metai19662007
Įrašų kompanijaVilniaus plokštelių studija, Bomba ir kt.
Susijusi veiklaAisčiai, Rupūs miltai, Kabaretas „Tarp girnų“, Dainos teatras

Vytautas Kernagis (1951 m. gegužės 19 d. Vilniuje – 2008 m. kovo 15 d. ten pat) – lietuvių muzikos, dainuojamosios poezijos atlikėjas ir autorius, pramoginių renginių režisierius, televizijos laidų vedėjas. Dainuojamosios poezijos pradininkas Lietuvoje[1].

Vytauto Kernagio delno spaudas Nidoje

1978 m. įrašė pirmąją Lietuvoje dainuojamosios poezijos plokštelę „Vytautas Kernagis“.

Biografija

redaguoti

Menininkų Aleksandro Kernagio ir Gražinos Blynaitės-Kernagienės sūnus. Mokėsi Mikalojaus Konstantino Čiurlionio (iki 3 klasės) ir Vilniaus 23-je vidurinėse mokyklose. Studijavo aktoriaus meistriškumą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, kurią baigė 1973 m. Nuo 1975 m. ėmė neakivaizdžiai studijuoti estrados režisūrą Maskvos Lunačiarskio teatro meno institute, kurį baigė 1980 m.

2007 m. maestro buvo įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija už populiariosios kūrybos profesionalumą ir artistiškumą.

Mirė 2008 m. kovo 15 d. naktį, eidamas 57-uosius metus, po sunkios ligos – skrandžio vėžio. Liga jam buvo diagnozuota 2007 m. vasarą. Kremuotas Vytautas Kernagis palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

Sūnus Vytautas Kernagis, duktė Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

Sukūrė maždaug 200 dainų pagal savo, Sigito Gedos, Marcelijaus Martinaičio, Juozo Erlicko, Dalios Saukaitytės, Vinco Mykolaičio-Putino ir kt. žodžius.

Buvo šių grupių ir kolektyvų narys:

  • Aisčiai (19661968 m.)
  • Rupūs miltai (19701973 m.)
  • Kabaretas „Tarp girnų“ (įkūrėjas, 1979–1983 m.)
  • Dainos teatras (įkūrėjas, 19851991 m.)

Teatras, kinas, televizija

redaguoti

V. Kernagis vaidino filmuose:

Įdainavo įvairias partijas miuzikluose, dainas filmuose:

Buvo žaidimo „Paskutinis šansas“ (LTV), pramoginės laidos „Muzikinis viešbutis“ (LTV) vedėjas, realybės šou „Robinzonai“ (TV3) režisierius ir vedėjas, „Džiunglės“ (TV3), žaidimo „Kas laimės milijoną?“ (TV3), muzikinės laidos „Žvaigždžių duetai“ (LNK) vedėjas.

Diskografija

redaguoti
Pagrindinis straipsnis – Vytauto Kernagio diskografija.
  • Akustinis (1978 m. LP, 1994 m. CD ir MC, 2006 m., Vilniaus plokštelių studija)
  • Baltojo nieko dainelės (1979 m., Vilniaus plokštelių studija; 2000 m., „Čiki Piki“)
  • Kabaretas „Tarp girnų“ (1982 m. maža plokštelė, 1984 m. LP, Vilniaus plokštelių studija)
  • Vytautas Kernagis Čikagoje (1985 m., Cassettes studija)
  • Dainos teatras:
    • Žvilgsnis nuo kalno (1986 m., Vilniaus plokštelių studija)
    • Eik savo keliu (1987 m., Vilniaus plokštelių studija)
    • Povo link… (1989 m., Vilniaus plokštelių studija)
    • Apie medžioklę (1990 m., Vilniaus plokštelių studija)
  • Keistumas (1991 m., „Lituanus“)
  • Dainos teatras – Abėcėlė (1993 m., „Bomba“)
  • Vaikai vanagai (1994 m., „Bomba“)
  • Kabaretas „Tarp girnų“ 1979–1994 (1994 m., „Bomba“)
  • Baltas paukštis (1998 m., Vilniaus plokštelių studija)
  • Teisingos dainos (2003 m., „Tigris“)
  • Dainos teatras (2006 m.)
  • Klasika (2007 m., 5 CD rinkinys):
    • Akustinis
    • Baltojo nieko dainelės
    • Dainos teatras
    • Teisingos dainos
  • Neatrastas (2009 m., Vytauto Kernagio fondas)
  • Pirmieji (2010 m., Vytauto Kernagio fondas)

Pripažinimas

redaguoti

Galerija

redaguoti

Šaltiniai

redaguoti
  1. Vytautas Kernagis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. 759 psl.
  2. www.lrs.lt: Dėl Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių piliečių apdovanojimo Lietuvos valstybės ordinais ir medaliais Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga.
  3. www.bernardinai.lt: Įteiktos nacionalinės kultūros ir meno premijos
  4. Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai Archyvuota kopija 2009-09-15 iš Wayback Machine projekto.. Nuoroda tikrinta 2008-12-30.
  5. „Skulptūra V.Kernagiui atminti - lankytina vieta Nidoje“. Turizmas Lietuvoje. Suarchyvuota iš originalo 2016-04-21. Nuoroda tikrinta 2016-12-31.

Nuorodos

redaguoti

Vikicitatos

 
Wikiquote logo