Atverti pagrindinį meniu
Bullet purple.png
Bullet purple.png
Viktoras Valašinas
Gimė: 1944 m. birželio 24 d.
Maironiai
Mirė: 2018 m. sausio 1 d. (73 metai)
Kaunas
Palaidotas: Petrašiūnų kapinės
Sutuoktinis(-ė): Nijolė Lepeškaitė
Vaikai:

Darius.

Veikla: aktorius
Alma mater: Nacionalinis Kauno dramos teatras
Antkapinis paminklas

Viktoras Valašinas (1944 m. birželio 24 d. Maironių kaime Joniškio raj.2018 m. sausio 1 d. Kaune[1]) – lietuvių aktorius ir režisierius.

MokslaiKeisti

1961 m. baigė Pasvalio vidurinę mokyklą. Trejus metus mokėsi Kauno medicinos instituto gydomajame fakultete. 1965 m. įstojo į Lietuvos valstybinės konservatorijos Aktorinio meno fakultetą (dėstytojai Galina Jackevičiūtė, Leonidas E. Lurjė). Baigė 1969 m.

Profesinė veiklaKeisti

Besimokydamas III–me kurse buvo pakviestas dirbti į Kauno dramos teatrą. 19681994 m. – šio teatro aktorius. 19941998 m. „Kaunas plius TV“ TV programų direktorius. Nuo 1998 m. Kauno menininkų namų direktorius.

Vaidmenys teatreKeisti

  • 2003 – Julius. Juozas Grušas. Meilė, džiazas ir velnias. Režisierius Jonas Vaitkus. KVDT
  • 1992 – Vyras. Arielis Dorfmanas. Mirtis ir mergelė. Režisierius Jonas Jurašas. KVDT
  • 1992 – Tobis Belčas. Williamas Shakespeare’as. Dvyliktoji naktis. Režisierius K. Johnsonas
  • 1990 – Profesorius Foigtas. Aušra Marija Sluckaitė. Smėlio klavyrai. Režisierius Jonas Jurašas. KVDT
  • 1989 – Pasakotojas. Algirdas Landsbergis. Penki stulpai turgaus aikštėje. Režisierius Vytautas Balsys. KVDT
  • 1988 – Hansas Kristijanas Andersenas. Peras Olovas Enquistas. Iš sliekų gyvenimo. Režisierius Vytautas Balsys. KVDT
  • 1988 – Skumbinas. Balys Sruoga. Baisioji naktis. Režisierius Vytautas Balsys. KVDT
  • 1987 – Kočkorbajevas. Čingizas Aitmatovas. Golgota. Režisierius Jonas Vaitkus. KVDT
  • 1987 – Dodžas. Semas Sheppardas. Pakastas vaikas. Režisierius Vytautas Balsys. KVDT
  • 1986 – Koltis. Juozas Grušas. Herkus Mantas. Režisierius Vytautas Balsys. KVDT
  • 1985 – Vištelis – Višteliauskas – Lietuvis. Juozas Marcinkevičius. Erelnyčia. Režisierius Vytautas Balsys. KVDT
  • 1982 – Misteris Vebas. Thorntonas Wilderis. Mūsų miestelis. Režisierius Gytis Padegimas. KVDT
  • 1979 – Dmitrovas. Ivanas Radujevas. Raudona ir ruda. Režisierius Jonas Vaitkus. KVDT
  • 1978 – Žygimantas Augustas. Juozas Grušas. Unija. Režisierius Jonas Vaitkus. KVDT
  • 1978 – Tiinu. Enno Vetemaa. Rožynas. Režisierius Ivanas Petrovas. KVDT
  • 1978 – Ivanas Kolomijcevas. Maksimas Gorkis. Paskutinieji. Režisierius Jonas Vaitkus. KVDT
  • 1977 – Karalius Ūbas. Alfred Jarry. Karalius Ūbas. Režisierius Jonas Vaitkus. KVDT
  • 1976 – Mamikonas. Zairas Chalapianas. Lopšinė. Režisierius Jonas Vaitkus. KVDT
  • 1975 – Antanas. Kazys Saja. Mediniai balandžiai. Režisierius Jonas Vaitkus. KVDT
  • 1974 – Mičas. Tennessee Williamsas. Geismų tramvajus. Režisierius Dalia Tamulevičiūtė. KVDT
  • 1972 – Gusevas. Michailas Roščinas. Valentinas ir Valentina. Režisierius Leonidas Lurjė. KVDT
  • 1971 – Jauniausias sūnus. Čingizas Aitmatovas. Motinos laukas. Režisierius Jonas Jurašas. KVDT
  • 1970 – Pranciškus. Juozas Glinskis. Grasos namai. Režisierius Jonas Jurašas. KVDT
  • 1970 – Liukpetris. Kazys Saja. Šventežeris. Režisierius Jonas Jurašas. KVDT
  • 1970 – Zagorskis. Michailas Šatrovas. Bolševikai. Režisierius Jonas Jurašas. KVDT
  • 1969 – Chlestakovas. Nikolajus Gogolis. Revizorius. Režisierius Michailas Kosmanas. KVDT
  • 1968 – Azizas. Maratas Baidžijevas. Dvikova. Režisierius Jonas Jurašas. KVDT

FilmografijaKeisti

RežisavoKeisti

  • 2009 – Tv serialas Moterų alėja
  • 2007 – Haroldas Miuleris. Tyli naktis. KMN
  • 2006 – Jalmaras Bergmanas. Paskutinis Kavalierius. KMN
  • 2003 – Augustinas Gricius. Palanga. KVADT
  • 2001 – Bjorga Vik. Žiemos sodas. KVADT
  • 1998 – TV serialas Kriminalinės istorijos. BTV – 20 serijų
  • 1994–1997 TV serialas Kriminalinės istorijos Kaunas plius TV – 50 serijų
  • 1982 – Juozas Glinskis. Kristibaba. KVDT

ApdovanojimaiKeisti

  • 2009 – 3- ojo laipsnio Santakos garbės ženklas
  • 2000 – Lietuvos Respublikos nepriklausomybės medalis

ŠaltiniaiKeisti