Atverti pagrindinį meniu
Bullet purple.png
Bullet purple.png
Uldis Berzinš
latv. Uldis Bērziņš
Uldis Bērziņš.jpg
Uldis Bērziņš
Gimė: 1944 m. gegužės 17 d. (75 metai)
Rygoje
Veikla: Latvijos poetas, žurnalistas, vertėjas, politinis veikėjas
Partija: 1989 m. Latvijos socialdemokratų darbininkų partija
Alma mater: 1964 m. Latvijos valstybinis universitetas

Uldis Berzinš (latv. Uldis Bērziņš, g. 1944 m. gegužės 17 d. Rygoje) – Latvijos poetas, žurnalistas, vertėjas, politinis veikėjas.

BiografijaKeisti

1962-1964 m. studijavo latvių filologiją Latvijos valstybiniame universitete. 1968-1971 m. studijavo tiurkų kalbas Leningrado universiteto Rytų fakultete. Gilino turkų ir persų kalbų studijas Maskvos Azijos ir Afrikos šalių institute, uzbekų kalbosTaškento valstybiniame universitete, islandų kalbosReikjaviko universitete. Amsterdamo laisvajame universitete studijavo Bibliją, Lundo universitete – Koraną.

19891991 m. ir po 1993 m. Latvijos SDP susijungimo su LSDSP iki 1999 m. Latvijos socialdemokratų darbininkų partijos pirmininkas. 19901993 m. Latvijos Aukščiausiosios Tarybos deputatas. Nuo 2002 m. dėsto turkų ir moderniasias kalbas Latvijos universitete.

1992 m. Latvijos mokslų akademijos garbės narys. 1995 m. apdovanotas Latvijos Trijų žvaigždžių ordinu.

KūrybaKeisti

Verčia iš lietuvių, sanskrito, ispanų, arabų, švedų bei dar keliolikos kalbų. Korano vertėjas į latvių kalbą.

Nors kaip poetas debiutavo septintojo dešimtmečio pabaigoje, daugelis jo kūrinių pirmą kartą buvo išspausdinti tik po TSRS žlugimo. Tik tada jis buvo įvertintas. 1995 m. už poezijos rinktines „Vabzdžių žingsniai“, „Poezija“ ir už eilėraščių knygą „Laikas“ (bendraautoris – Švedijoje gyvenantis Juris Kronbergs) gavo Baltijos Asamblėjos literatūrinę premiją. 1994 m. Zinaida Lazda, 2000 m. Spidola premijų laureatas.

BibliografijaKeisti

  • 1980 m. – Piemineklis kazai. (Paminklas ožkai) Ryga, Liesma;
  • 1984 m. – Poētisms baltkrievs. (Poetizmas baltarusis) Ryga, Liesma;
  • 1990 m. – Nenotikušie atentāti. (Neįvykę atentatai) Ryga, Liesma;
  • 1994 m. – Kukaiņu soļi. (Vabzdžių žingsniai) Raiņa un Aspazijas fonds;
  • 1994 m. – Laiks (Laikas, su Juriu Kronbergu) Ryga, Zinātne;
  • 1995 m. – Poezija;
  • 1999 m. – Daugavmala. (Dauguvos krantas) Ryga, Nordik;
  • 1999 m. – Nozagtie velosipēdi. (Pavogti dviračiai) Ryga, Minerva;
  • 2002 m. – Maijs debešos. (Gegužis debesyse) Ryga, Preses nams.
  • Kukainu soli. Vabzdžių žingsniai. Sudarė ir vertė Kęstutis Nastopka, redagavo Lilija Kudirkienė. – Vilnius, Baltos lankos, 1997.