Udo Jürgens

austrų kompozitorius ir populiariosios muzikos dainininkas
Udo Jürgens

Udo Jürgens 2010 m.
Biografija
Pilnas vardasUdo Jürgen Bockelmann
Gimė1934 m. rugsėjo 30 d.
Klagenfurtas, Austrijos vėliava Austrija
Mirė2014 m. gruodžio 21 d. (80 metų)
Miunsterlingenas, Šveicarijos vėliava Šveicarija
Kūrinių kalbospop, šlageris
Veikladainininkas
Instrumentaivokalas, fortepijonas
Aktyvumo metai1950–2014
Svetainėudojuergens.de

Udo Jürgens (tikrasis vardas Udo Jürgen Bockelmann; 1934 m. rugsėjo 30 d. Klagenfurte, Karintijoje, Austrijoje – 2014 m. gruodžio 21 d. Miunsterlingene, Šveicarijoje) buvo austrų kompozitorius ir populiariosios muzikos dainininkas, kurio karjera tęsėsi daugiau nei penkiasdešimt metų. Jis yra parašęs apie 1000 dainų ir pardavė daugiau nei 100 milijonų įrašų.[1] 2007 metais įgijo Šveicarijos pilietybę.[2]

Udo Jürgens – 1966 m. Eurovizijos nugalėtojas

KarjeraKeisti

1964 metais pirmą kartą atstovavo Austrijai „Eurovizijos“ dainų konkurse su daina „Warum Nur Warum?“ ir užėmė šeštą vietą. Jungtinės Karalystės atstovas Matt Monro buvo sužavėtas melodija ir sukūrė kitą koverio versiją (su angliškais žodžiais) „Walk Away“, kuris pasiekė ketvirtą vietą JK Singles Chart ir 23 vietą JAV Billboard Hot 100 topuose. Jo atlikta daina „Sag ihr, ich lass sie grüßen“ 1965 m. Eurovizijos konkurse užėmė ketvirtą vietą, o kitais metais jis laimėjo 1966 m. Eurovizijos konkursą su daina „Merci Chérie“.

Vėlesniais metais jis parašė keletą garsių dainų, tokių kaip „Griechischer Wein“, „Aber bitte mit Sahne“, „Mit 66 Jahren“ ir vieną iš jo didžiausių laimėjimų – „Buenos Días, Argentina“, kurią jis 1978 m. atliko kartu su Vokietijos futbolo rinktine.

DiskografijaKeisti

  • „Portrait in Musik“ (1965)
  • „Merci, Chérie“ (1966, Eurovizijos dainų konkursas)
  • „Chansons“ (1967)
  • „Portrait in Musik – 2. Folge“ (1967)
  • „Was ich dir sagen will“ (1967)
  • „Mein Lied für dich“ (1968)
  • „Udo“ (1968)
  • „Wünsche zur Weihnachtszeit“ (1968)
  • „Udo Live“ (1969)
  • „Portrait International“ (1969)
  • „Udo '70“ (1969)
  • „Udo '71“ (1970)
  • „Zeig mir den Platz an der Sonne“ (1971)
  • „Helden, Helden“ (musical) (1972)
  • „Ich bin wieder da“ (1972)
  • „Udo in Concert – Europatournee '72/'73“ (1973)
  • „International 2“ (1973)
  • „Live in Japan“ (1973)
  • „Udo heute“ (1974)
  • „Meine Lieder“ (1974)
  • „Udo '75“ (1975)
  • „Meine Lieder 2“ (1976)
  • „Udo Live '77“ (1977)
  • „Meine Lieder '77“ (1977)
  • „Lieder, die auf Reisen gehen“ (1978)
  • „Buenos Días Argentina“ (Pasaulio futbolo čempionatas) (1978)
  • „Ein Mann und seine Lieder – Live“ (1978)
  • „Nur ein Lächeln“ (1979)
  • „Udo '80“ (1979)
  • „Meine Lieder sind wie Hände – Live“ (1980)
  • „Leave a Little Love“ (1981)
  • „Willkommen in meinem Leben“ (1981)
  • „Silberstreifen“ (1982)
  • „Udo Live – Lust am Leben“ (1982)
  • „Traumtänzer“ (1983)
  • „Hautnah“ (1984)
  • „Udo live und hautnah“ (1985)
  • „Treibjagd“ (1985)
  • „Deinetwegen“ (1986)
  • „Udo Live '87“ (1987)
  • „Das blaue Album“ (1988)
  • „Sogar Engel brauchen Glück“ (geriausių dainų rinkinys) (1989)
  • „Ohne Maske“ (1989)
  • „Live ohne Maske“ (1990)
  • „Sempre Roma“ (Pasaulio futbolo čempionatas) (1990)
  • „Das Traumschiff“ (instrumentinis garso) (1990)
  • „Geradeaus“ (1991)
  • „Open Air Symphony“ (1992)
  • „Café Größenwahn“ (1993)
  • „Aber bitte mit Sahne“ (hitų rinkinys) (1994)
  • „140 Tage Café Größenwahn Tour 94/95“ (1995)
  • „Zärtlicher Chaot“ (1995)
  • „Gestern-Heute-Morgen“ (1996)
  • „Gestern-Heute-Morgen – Live '97“ (1997)
  • „Aber bitte mit Sahne 2“ (hitų rinkinys) (1998)
  • „Ich werde da sein“ (1999)
  • „Mit 66 Jahren (Was wichtig ist)“ (2000)
  • „Mit 66 Jahren – Live 2001“ (2001)
  • „Es lebe das Laster“ (2002)
  • „Es werde Licht“ (2003)
  • „Es Lebe das Laster – Udo Live“ (2004)
  • „Jetzt oder nie“ (2005)
  • „Der Solo-Abend – Live am Gendarmenmarkt“ (2005)
  • „Jetzt oder nie – Live 2006“ (2006)
  • „Einfach ich“ (2008)
  • „Einfach ich – Live 2009“ (2009)
  • „Best Of“ (2009)
  • „Der ganz normale Wahnsinn“ (2011)
  • „Der Mann mit dem Fagott“ (garso takelis jo paties filmui) (2011)
  • „Der ganz normale Wahnsinn – Live“ (2012)
  • „Mitten im Leben“ (2014)
  • „Udo Jürgens Live – Das letzte Konzert Zürich 2014 mit dem Orchester Pepe Lienhard“ (2015)
  • "Merci, Udo! " (2016)
  • „Merci, Udo! 2“ (2017)

IšnašosKeisti

  1. Jan Meyer-Veden (2004-07-29). „Philosophische Hilfestellungen (159. Folge). Diesmal für: Udo Jürgens, Selbstdarsteller“. Lebensart (vokiečių). Zeit Online. Nuoroda tikrinta 2010-10-29. 
  2. Udo Jürgens ist jetzt Schweizer, 2007-02-28 blick.ch (vokiečių)

NuorodosKeisti

 

Vikiteka

Apdovanojimai ir pasiekimai
Prieš tai:
  France Gall
„Poupée de cire, poupée de son“
 
Eurovizijos dainų konkurso nugalėtojas

1966
Po to:
  Sandie Shaw
„Puppet on a String“
Prieš tai:
Carmela Corren
„Vielleicht geschieht ein Wunder“
 
Austrijos atstovas Eurovizijoje

1964, 1965, 1966
Po to:
Peter Horton
„Warum es hunderttausend Sterne gibt“