Atverti pagrindinį meniu
Bullet purple.png
Bullet purple.png
Terence Young
Gimė: 1915 m. birželio 20 d.
Šanchajus, Kinija
Mirė: 1994 m. rugsėjo 7 d. (79 metai)
Kanai, Prancūzija
Tautybė: Britanijos
Pilietybė: Britanijos
Sutuoktinis(-ė): Dorothea Bennett
Sabine Sun (1973–1994)
Vaikai:

3

Veikla: kino režisierius
scenarijų autorius
Žinomas už: Daktaras Ne“ (1962 m.)
Iš Rusijos su meile“ (1963 m.)
Kamuolinis žaibas“ (1965 m.)

Terensas Jangas (angl. Shaun Terence Young; 1915 m. birželio 20 d. – 1994 m. rugsėjo 7 d.) buvo Didžiosios Britanijos kino režisierius ir scenarijų autorius, geriausiai žinomas kaip pirmųjų filmų apie agentą 007 Džeimsą Bondą kūrėjas.

BiografijaKeisti

Terensas Jangas gimė policijos komisaro šeimoje Šanchajuje. Vėliau, jiems grįžus į Britaniją, studijavo „St. Catherine“ koledže bei Kembridžo universitete. Antrojo pasaulinio karo metu jis tarnavo tankų dalinyje ir dalyvavo kovos veiksmuose Olandijoje. Čia, mūšyje prie Arnhemo, jis buvo sužeistas ir pateko į ligoninę, kur susipažino su 16-mete savanore Audrey Heenstra. 1967 m. jiedu vėl susitiko, tik jau kino aikštelėje, kuriant juostą „Wait Until Dark“, kurioje buvusi slaugytoja, jau išgarsėjusi kaip Audrey Hepburn, atliko pagrindinį vaidmenį.[1]

Darbuotis kino industrijoje Jangas pradėjo ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje kaip scenarijų autorius. Po karo, jis toliau tęsė šį darbą, o 1948 m. debiutavo kaip režisierius filmu „Corridor of Mirrors“ (jis tapo ir aktoriaus Christopher Lee debiutu), kurio filmavimas vyko Prancūzijoje.

Šeštajame dešimtmetyje Jangas daugiausia dirbo su prodiuseriais Irving Allen ir Albert R. Broccoli, patarojo kompanijoje „Warwick Films“ tuo pačiu eidamas scenarijų redaktorius pareigas. Būtent ši pažintis lėmė, kad Broccoli įr jo partneriui Harry Saltzman įsigijus teises ekranizuoti Ian Fleming kūrinius, sukurti pirmąjį filmą apie agentą Džeimsą Bondą buvo patikėta būtent Jangui. Su Sean Connery jis taip pat jau buvo dirbęs prieš 5 metus, kuomet sukūrė juostą „Action of Tiger“. 1962 m. pasirodė pirmasis filmas „Daktaras Ne“, vėliau Jangas sukūrė antrąjį („Iš Rusijos su meile“ 1963 m.) ir ketvirtąjį („Kamuolinis žaibas“ 1965 m.) bondiados filmus, didžiąja dalimi prisidėdami prie serijos ir paties Connery populiarumo (1964 m. pasirodžiusią juostą „Auksapirštis“ nufilmavo Guy Hamilton, nes Jangui ir prodiuseriams nepavyko susitarti dėl užmokesčio). Kuriant „Iš Rusijos su meile“ režisierius kartu su operatoriumi vos nežuvo, jų sraigtasparniui nukritus į jūrą.

Po bondiados Jangas toliau sėkmingai kūrė filmus įvairiose Europos šalyse, iš kurių žymiausi tapo karinė drama „Trigubas kryžius“ (1966 m.) ir vesternas „Raudona saulė“ (1971 m.). Pats režisierius tvirtino, kad vėliau jam buvo siūlyta režisuoti Bondo nuotykių filmą „Tik Tavo akims“ ir oficialiai serijai nepriklausančią juostą „Niekada nesakyk niekada“, tačiau pasiūlymų jis atsisakė.

Režisierius ilgus metus draugavo su aktoriumi Laurence Olivier, su kuriuo nufilmavo dvi juostas „Inchon“ (1981 m.) ir „The Jigsaw Man“ (1982 m.). Pastaroji sukurta pagal pirmosios Jango žmonos Dorothea Bennett novelę.

Metams bėgant, režisierius kūrė mažiau sėkmingus filmus. Jis netgi nufilmavo 6 valandų dokumentinį filmą apie Libijos diktatorių Muammar al-Gaddafi, kuris buvo demonstruotas tik šioje šalyje.[1]

Jangas mirė nuo širdies smūgio 1994 m. Kanuose, filmuodamas dokumentinę juostą.

FilmografijaKeisti

Režisuoti filmaiKeisti

  • 1946 – „Men of Arnhem“
  • 1948 – „Corridor of Mirrors“
  • 1948 – „One Night with You“
  • 1949 – „Woman Hater“
  • 1950 – „They Were Not Divided“
  • 1951 – „Valley of Eagles“
  • 1952 – „Tall Headlines“
  • 1953 – „Red Beret“
  • 1955 – „That Lady“
  • 1955 – „Storm Over the Nile“
  • 1956 – „Safari“
  • 1956 – „Zarak“
  • 1957 – „Action of the Tiger“
  • 1958 – „No Time to Die“
  • 1959 – „Serious Charge“
  • 1960 – „Too Hot to Handle“
  • 1960 – „1-2-3-4 ou Les Collants noirs“
  • 1961 – „Orazi e curiazi“
  • 1962 – „Daktaras Ne
  • 1963 – „Iš Rusijos su meile
  • 1965 – „The Amorous Adventures of Moll Flanders“
  • 1965 – „The Dirty Game“
  • 1965 – „Kamuolinis žaibas
  • 1966 – „Poppies Are Also Flowers“
  • 1966 – „Trigubas kryžius
  • 1967 – „Wait until dark“
  • 1967 – „L' Avventuriero“
  • 1968 – „Mayerling“
  • 1969 – „L’Arbre de Noël“
  • 1970 – „De la part des copains“
  • 1971 – „Raudona saulė
  • 1972 – „The Valachi Papers“
  • 1974 – „Le Guerriere dal seno nudo“
  • 1974 – „The Klansman“
  • 1977 – „Woo fook“
  • 1979 – „Bloodline“
  • 1980 – „al-Ayyam al-tawila“
  • 1981 – „Inchon“
  • 1983 – „The Jigsaw Man“
  • 1988 – „Run for Your Life“

Scenarijų autoriusKeisti

  • 1940 – „On the Night of the Fire“
  • 1941 – „Dangerous Moonlight“
  • 1942 – „Secret Mission“
  • 1944 – „On Approval“
  • 1946 – „Men of Arnhem“
  • 1947 – „Hungry Hill“
  • 1949 – „The Bad Lord Byron“
  • 1950 – „They Were Not Divided“
  • 1951 – „Valley of Eagles“
  • 1958 – „No Time to Die“
  • 1962 – „Daktaras Ne
  • 1966 – „Atout coeur à Tokyo pour O.S.S. 117“
  • 1968 – „Mayerling“
  • 1969 – „L' Arbre de Noël“
  • 1974 – „Le Guerriere dal seno nudo“

ŠaltiniaiKeisti

  1. 1,0 1,1 Terence Young Biography at IMDb.com

NuorodosKeisti

 

Vikiteka