Stanisław Gruszczyński

Stanislav Gruščinski
lenk. Stanisław Gruszczyński
Stanisław Gruszczyński.jpg
Gimė 1891 m. sausio 6 d.
Liudvinavas, Rusijos imperija
Mirė 1959 m. vasario 3 d. (68 metai)
Milanuvekas, Lenkijos Liaudies Respublika
Veikla menininkas, dainininkas
Commons-logo.svg Vikiteka Stanisław GruszczyńskiVikiteka

Stanislav Gruščinski (lenk. Stanisław Gruszczyński), (1891 m. sausio 6 d. Liudvinave, Rusijos imperijoje – 1959 m. vasario 3 d. Milanuveke, Lenkijos Liaudies Respublikoje) – lenkų menininkas, dainininkas tenoras, kino filmų aktorius.

BiografijaKeisti

Gimė ūkininkų šeimoje Liudvinavo kaime netoli Vilniaus. Lankė mokyklą Vilniuje, kur 1905 m. dalyvavo mokinių streike. 1912 m. išvyko iš Vilniaus ir apsigyveno netoli Varšuvos. Dirbo įvairius darbus teatre, tuo pačiu metu mokėsi dainuoti. Varšuvoje dirbdamas viešbutyje susipažino su dainininku Władysław Walter, kuris jį pakvietė į operetę. 1915 m. debiutavo teatreTeatrze Nowości. 1916 m. debiutavo Varšuvos operos teatre, kur atliko vaidmenį Džiuzepės Verdžio Aidoje.

Varšuvos operos teatre dirbo iki 1931 m. ir 1936-1938 metais. Tarpukariu keliavo po Europą ir dainavo žymiausiuose Europos operos teatruose Hamburge, Lisabonoje, Madride, Barselonoje ir Milano La Scaloje. Įsigijo vilą Milanuveke, tačiau ten gyvendamas tapo alkoholiku.

II pasaulinio karo metu dirbo valytoju bei kitokius neprofesionalius darbus. Po karo dirbo Varšuvos bibliotekoje, 1947-1950 m. kultūros namuose Mazovijos Grodziske, 1950-1957 m. Varšuvos operos konsultantu. Palaidotas Povonzkų kapinėse.

Teatro spektakliaiKeisti

  • 1915 – Polska krew, "Teatr Nowości"
  • 1915 – Generał huzarów, "Teatr Nowości"
  • 1915 – Baron cygański, "Teatr Nowości"
  • 1915 – Zemsta nietoperza, "Teatr Nowości"
  • 1916 – Piękna Helena, "Teatr Nowości"
  • 1916 – Cnotliwa Zuzanna, "Teatr Nowości"
  • 1916 – Aida, Opera Teatru Wielkiego
  • 1916 – Pajace, Opera Teatru Wielkiego
  • 1916 – Dookoła miłości, Teatr Nowości
  • 1932 Przez dziurkę od klucza, teatr "Morskie Oko"
  • 1933 – Z całego serca, teatr "Praskie Oko"

FilmografijaKeisti

  • 1932 m. – Księżna Łowicka (Kunigaikštienė Lovicka) kaip poetas Alojzy Szczygieł
  • 1928 m. – Romans panny Opolskiej (Ponios Opolės romansas)
  • 1928 m. – Tajemnica starego rodu (Senos šeimos paslaptis) kaip Rotmistras Kara-Kozewicz
  • 1928 m. – Pan Tadeusz (Ponas Tadas) kaip kunigaikštis Sapiega
  • 1927 m. – Ziemia obiecana (Pažadėtoji žemė) kaip Maks Baum
  • 1921 m. – Idziem do ciebie, Polsko, matko nasza (Einam pas tave, Lenkija, motina mūsų) kaip Góral Józek

NuorodosKeisti

LiteratūraKeisti

  • Józef Kański: Artysta z bożej łaski Stanisław Gruszczyński. W: Józef Kański: Mistrzowie sceny operowej. Wyd. 2. Kraków: Polskie Wydawnictwo Muzyczne, 1988, s. 163-166. ISBN 83-224-1774-8.
  • Ludwik Sempoliński: Wielcy artyści małych scen. Warszawa: Czytelnik, 1977.
  • Zbigniew Adrjański: Kalejdoskop estradowy : leksykon polskiej rozrywki 1944-1989 : artyści, twórcy, osobistości. Warszawa: Bellona, 2002. ISBN 83-11-09191-9.
  • Syrena Record : pierwsza polska wytwórnia fonograficzna = Poland's first recording company : 1904-1939. ISBN 83-917189-0-5.