Atverti pagrindinį meniu

Rimantas Gruodis (g. 1946 m. gegužės 14 d. Šiauliuose) – Lietuvos kino režisierius, operatorius.

BiografijaKeisti

Tėvas Vitalis Gruodis, žmona Julija Gruodienė. 1977 m. baigė žurnalistiką Vilniaus universitete. 19641992 m. Lietuvos kino studijos operatoriaus ir režisieriaus asistentas, režisierius. Filmavo kino žurnalus „Tarybų Lietuva“. 1994 m. Vilniuje su žmona J. Gruodiene įkūrė filmų studiją „Periferija“, jos vadovas ir režisierius. Sukūrė dokumentinių filmų, kino kronikų, mokslo populiarinamųjų filmų. Jo dokumentinių filmų herojus – paprastas žmogus, per kurį atskleidžiama skausminga, dažnai varginga būtis. Daugelyje filmų keliamos visuomeninės problemos. Parašė (daugelį su J. Gruodiene) savo filmų scenarijų.[1]

FilmografijaKeisti

  • Pasitikėjimas, 1977 m.
  • Ir tada sukūrė Likondą, 1978 m.
  • Sprendžia komunistai, 1983 m.
  • Lietuvos TSR vietinė pramonė, 1985 m.
  • Savigydos žala, 1986 m.
  • Gėla, 1987 m.
  • Musteikos poringės, 1988 m.
  • Savanoriai, 1989 m.
  • Ona ir Mykolas, 1990 m.
  • Negimę paukščiai, 1990 m.
  • Giesmė, 1991 m.
  • Respublikos kariai, 1991 m.
  • Skredžiojo maža paukštelė, 1991 m.
  • Dykra, 1993 m.
  • Slogutis, 1995 m.
  • Mozė Plateliuose, 1995 m.
  • Lik sveikas, liūdesy, 1996 m.
  • Ženklas, 1996 m.
  • Pirtis, 1997 m., Briuselio kino festivalio prizas 1998 m.
  • Teritorija, 1999 m.
  • Lėlės, 2000 m.
  • Šeimyna, 2001 m.
  • Kaliausė, 2002 m.
  • Meistras, 2004 m.
  • Dievo paukšteliai, 2005 m.
  • Brasbendas, 2006 m.
  • Pieno kelias – Paukščių takas, 2007 m.
  • Sėkmės metai, 2014 m. (pelnė „Sidabrinę gervę“)

ŠaltiniaiKeisti

  1. Laura BlynaitėRimantas Gruodis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VII (Gorkai-Imermanas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 212 psl.

NuorodosKeisti