Sąrašas:Lietuvos vabalai

(Nukreipta iš puslapio Lietuvos vabalų šeimų sąrašas)

Lietuvoje aptinkami įvairuose regionuose – Europoje ir net Vakarų Sibire išplitę vabalai.

Randama ir gana daug šilumą mėgstančių vabalų rūšių, kurios būdingos pietiniams kraštams, kaip reliktas pasilikę Lietuvoje nuo šiltesnių periodų. Šiltesnių kraštų vabalai į Lietuvą galėjo patekti ne tik anksčiau, bet ir plisdami šiuo metu.

Dalis Lietuvoje aptinkamų rūšių, ypač kenkėjinių, yra išplitusios visame pasaulyje; į Lietuvą atkeliavo iš užsienio importuojant įvairias prekes (dažniausiai įvairius kultūrinius augalus, bei sėklas). Žinomiausias toks vabalas – Kolorado vabalas, kuris pirmą kartą Lietuvoje rastas 1956 m. Šiuo metu jis jau paplitęs visoje Lietuvoje. Tokios kosmopolitinės rūšys kai kuriose šeimose sudaro gana didelę dalį. Pavyzdžiui, kailiavabalių šeimoje tokių rūšių yra net 67 %.

Vabalų tyrimai LietuvojeKeisti

Lietuvoje vabalai pradėti tirti tik XIX a. pradžioje Vilniaus universitete.1830 m. universiteto profesorius Eduardas Eichwaldas antrajame tritomio veikalo „Zoologia specialis“ lotynų kalba aprašė apie šimtą dažnų ir įprastų vabalų rūšių, rastų Lietuvoje. Šiuo metu Eduardo Eichwaldo darbas įdomus istoriniu požiūriu.

Pirmasis lietuvių kalba vabalų aprašymas buvo parašytas 1847 m. Tai nedidelis straipsnelis „Gaišinimas spragių“, kurio autorius – lietuviškų kalendorių leidėjas Laurynas Ivinskis.

XIX a. 7-ame dešimtmetyje I. Wankowicz’ius aprašė 18 naujų rūšių, rastų tuometinėje Lietuvos teritorijoje. Viena rūšis, priklausanti žvilgvabalių šeimai buvo pavadinta mitologiniu vaidilutės vardu Physoronia wajdelota (Lietuviškai šis vabalas vadinasi Vaidilutės žvilgvabalis.

Nuo XX a. pradžios vabalus pradėjo tirti ir lietuviai. 1912 m. Jonas Kriščiūnas paskelbė pirmąjį lietuvių kalba kovos su augalų ligomis ir kenkėjais vadovą „Augalų ligos“. Šioje knygoje lietuviškais vardais pirmą kartą pavadinta daugelis vabzdžių – augalų kenkėjų.

Lietuvoje gyvenančių vabalų sąrašas (šeimomis)Keisti

Lietuvoje yra apie 3500-3600 rūšių vabalų. Tikslaus skaičiaus nustatyti beveik neįmanoma. Šiame sąraše pateikiamos visos Lietuvoje aptiktų vabalų šeimos. Prie mažesnį Lietuvoje gyvenančių rūšių skaičių (iki 5) turinčių šeimų surašytos ir rūšys. Prie didesnių šeimų pateikiamos nuorodos į atskirus šeimos rūšių sąrašus.

Pobūris. Plėšrieji vabalai (Adephaga)
Antšeimis. Žyginiai (Caraboidea)
  Žygiai (Carabidae) Lietuvoje apie 340 rūšių.
Lietuvos žygių sąrašas >>>
  Trachypachidae Lietuvoje 1 ieškotina rūšis Trachypachus zetterstedtii
  Rhysodidae Lietuvoje 1 rūšis Rhysodes sulcatus
  Dumbliavabaliai (Haliplidae) Lietuvoje apie 17 rūšių.
Lietuvos dumbliavabalių sąrašas >>>
  Dusios (Dytiscidae) Lietuvoje apie 100 rūšių.
Lietuvos dusių sąrašas >>>
  Švendriavabaliai (Noteridae) Lietuvoje dvi rūšys:
  Sukučiai (Gyrinidae) Lietuvoje apie 10 rūšių.
Sukučiai >>>
Pobūris. Gleiviaėdžiai vabalai (Myxophaga)
Antšeimis. Šratvabaliniai (Sphaeriusoidea)
  Šratvabaliai (Sphaeriusidae) Lietuvoje aptikta 1 rūšis:
Pobūris. Įvairiaėdžiai vabalai (Polyphaga)
Antšeimis. Kūdravabaliniai (Hydrophiloidea)
  Kūdravabaliai (Hydrophilidae) Lietuvoje apie 50 rūšių.
Lietuvos kūdravabalių sąrašas >>>
  Taigvabaliai (Sphaeritidae) Lietuvoje viena rūšis:
  Krypūnėliai (Histeridae) Lietuvoje aptiktos 65 rūšys.
Lietuvos krypūnėlių sąrašas >>>
Antšeimis. Trumpasparniniai (Staphylinoidea)
  Prūdvabaliai (Hydraenidae) Lietuvoje apie 33 rūšys.
Lietuvos prūdvabalių sąrašas >>>
  Sporavabaliai (Ptiliidae) Patys mažiausi mūsų faunos vabalai (0,5 –1,2 mm ilgio). Lietuvoje gyvena apie 30 rūšių.
Lietuvos sporavabalių sąrašas >>>
  Kerpvabaliai (Leioididae) Smulkūs ir nepakankamai ištirti vabalai. Lietuvoje gyvena apie 32 rūšis.
Lietuvos kerpvabalių sąrašas >>>
  Maitvabaliai (Silphidae) Lietuvoje gyvena apie 18 rūšių.
Maitvabaliai >>>
  Agyrtidae 3 rūšys ieškotinos.
  Trumpasparniai (Staphylinidae) Labai gausi rūšių skaičiumi šeima. Lietuvoje apie 900 rūšių.
Lietuvos trumpasparnių sąrašas >>>
Antšeimis. Plokštėtaūsiniai (Scarabaeoidea)
  Auksavabaliai (Cetoniidae) Kai kurie entomologai auksavabalius laiko plokštėtaūsių pošeimiu. Lietuvoje gyvena apie 11 rūšių.
Lietuvos auksavabalių sąrašas >>>
  Skarabėjai (Scarabaeidae) Lietuvoje žinoma apie 12 rūšių.
Lietuvos skarabėjų sąrašas >>>
  Mėšlavabaliai (Geotrupidae) Kai kurie entomologai mėšlavabalius laiko plokštėtaūsių pošeimiu. Lietuvoje gyvena apie 6 rūšis.
Mėšlavabaliai >>>
  Kopiniai mėšlavabaliai (Aegialiidae) Kai kurie entomologai laiko plokštėtaūsių pošeimiu. Lietuvoje dvi rūšys:
  Afodijai (Aphodiidae) Kai kurie entomologai afodijus laiko plokštėtaūsių pošeimiu. Lietuvoje apie 44 rūšis.
Lietuvos afodijų sąrašas >>>
  Ragvabaliai (Dynastidae) Lietuvoje tik viena rūšis:
  Grambuoliai (Melolonthidae) Kai kurie entomologai grambuolius laiko plokštėtaūsių pošeimiu. Lietuvoje apie 7 rūšis
  Grambuoliukai (Rutelidae) Kai kurie entomologai laiko plokštėtaūsių pošeimiu. Lietuvoje apie 6 rūšis.
Rutelidae >>>
  Elniavabaliai (Lucanidae) Lietuvoje gyvena 6 rūšys.
Elniavabaliai >>>
  Smiltvabaliai (Trogidae) Lietuvoje rastos 3 rūšys
Antšeimis. Liūnvabaliniai (Scirtoidea)
  Taškavabaliai (Clambidae) Labai smulkūs (0,5 – 1,8 mm) vabalai. Lietuvoje gyvena apie 5 rūšys
  Karnavabaliai (Eucinetidae) Lietuvoje žinoma viena rūšis:
  Liūnvabaliai (Scirtidae) Lietuvoje gyvena apie 20 rūšių
Antšeimis. Skiautvabaliniai (Dascilloidea)
  Skiautvabaliai (Dascillidae) Lietuvoje viena rūšis:
Antšeimis. Kamuolvabaliniai (Byrrhoidea)
  Kamuolvabaliai (Byrrhidae) Lietuvoje apie 14 rūšių
  Pjūklavabaliai (Heteroceridae) 3 – 6 mm vabalai. Lietuvoje gyvena apie 8 rūšys
  Kabliavabaliai (Dryopidae) Lietuvoje gyvena apie 6 rūšys
  Nendriavabaliai (Elmidae) Lietuvoje gyvena apie 12 rūšių
  Pelkiavabaliai (Psephenidae) Lietuvoje gyvena 1 rūšis – Paprastasis pelkiavabalis (Eubria palustris)
  Limnichidae Lietuvoje aptiktos 3 rūšys
Antšeimis. Blizgiavabaliniai (Buprestoidea)
  Blizgiavabaliai (Buprestidae) Lietuvoje gyvena virš 40 rūšių.
Antšeimis. Sprakšiniai (Elateroidea)
  Sprakšiai (Elateridae) Lietuvoje aptiktos 74 rūšys.
Lietuvos sprakšių sąrašas >>>
  Blusvabaliai (Throscidae) Lietuvoje aptiktos 2 rūšys:
  Medienvabaliai (Eucnemidae) Lietuvoje gyvena apie 8 rūšys
  Sraigvabaliai (Drilidae) Lietuvoje aptikta viena rūšis:
  Jonvabaliai (Lampyridae) Lietuvoje gyvena dvi rūšys
  Minkštavabaliai (Cantharidae) Lietuvoje gyvena apie 50 rūšių
  Žiedvabaliai (Lycidae) Lietuvoje gyvena 6 rūšys
Antšeimis. Gaubtavabaliniai (Bostrichoidea)
  Kailiavabaliai (Dermestidae) Lietuvoje žinomos 22 rūšys
  Skaptukai (Anobiidae) Lietuvoje žinomos apie 26 rūšys
  Gaubtavabaliai (Bostrichidae) Lietuvoje ieškotinos 2 rūšys
  Balnavabaliai (Lyctidae) Lietuvoje viena rūšis:
Antšeimis. Keršvabaliniai (Cleroidea)
  Skydvabaliai (Trogositidae) Lietuvoje žinomos 7 rūšys
  Keršvabaliai (Cleridae) Lietuvoje žinomos 9 rūšys
Pievavabaliai (Melyridae) ?
Dasytidae
  Pūsliavabaliai (Malachiidae) Lietuvoje gyvena apie 20 rūšių
Antšeimis. Grąžtvabaliniai (Lymexyloidea)
  Grąžtvabaliai (Lymexylidae) Lietuvoje randamos 3 rūšys
Antšeimis. Juodvabaliniai (Tenebrionoidea)
Kaukvabaliai (Aderidae) Lietuvoje randamos 2 rūšys, dar 3 ieškotinos
Mitriavabaliai (Anthicidae) Lietuvoje 10 rūšių
  Kirmvabaliai (Boridae) Lietuvoje randama viena reta, į raudonąją knygą įrašyta, rūšis:
Luobvabaliai (Ciidae) Lietuvoje gyvena apie 20 rūšių.
  Niūravabaliai (Melandryidae) Lietuvoje apie 20 rūšių. Kai kurie entomologai niūravabaliams priskiria niauravabalių šeimą.
  Zopheridae Lietuvoje gyvena 8 rūšys.
  Skaudvabaliai (Meloidae) Lietuvoje žinomos 5 rūšys
  Dygliavabaliai (Mordellidae) Lietuvoje gyvena apie 14 rūšių
Grybvabaliai (Mycetophagidae) Lietuvoje aptiktos 9 rūšys
  Laibavabaliai, siaurasparniai (Oedemeridae) Lietuvoje žinoma apie 14 rūšių
  Raudonvabaliai (Pyrochroidae) Lietuvoje žinomos 3 rūšys
  Pūzravabaliai (Pythidae) Lietuvoje gyvena viena rūšis:
  Vėduokliavabaliai (Ripiphoridae) Lietuvoje aptiktos 2 rūšys
Pūzdravabaliai (Salpingidae) Lietuvoje gyvena 8 retos rūšys.
  Kukšteravabaliai (Scraptiidae) Lietuvoje viena ieškotina rūšis:
  Juodvabaliai (Tenebrionidae) Lietuvoje žinomos 36 rūšys
  Niauravabaliai (Tetratomidae) Lietuvoje žinomos rūšys:
Antšeimis. Plokščiavabaliniai (Cucujoidea)
  Bothrideridae
  Kateretidae
  Laemophloeidae
  Žvilgvabaliai (Nitidulidae) Lietuvoje randama apie 80 rūšių
Žievėvabaliai (Monotomidae) Lietuvoje žinoma 11 rūšių
Pinčiavabaliai (Sphindidae) Lietuvoje žinomos 2 rūšys
  Plokščiavabaliai (Cucujidae) Lietuvoje randamos 3 rūšys.
  Aruodvabaliai (Silvanidae) Lietuvoje žinomos 9 rūšys
Slapūnvabaliai (Cryptophagidae)
Kempinvabaliai (Erotylidae)
Plikvabaliai (Phalacridae)
Puvėsiavabaliai (Corylophidae)
  Boružės (Coccinellidae) Lietuvoje žinoma virš 50 rūšių
  Pelėsiavabaliai (Endomychidae) Lietuvoje aptiktos 4 rūšys
Slaptavabaliai (Latridiidae)
  Avietinukai (Byturidae) Lietuvoje gyvena dvi rūšys
Skaptavabaliai (Cerylonidae)
Antšeimis. Lapgraužiniai (Chrysomeloidea)
  Ūsuočiai (Cerambycidae) Lietuvoje žinoma 116 rūšių, dar ieškotina apie 12-15
  Lapgraužiai (Chrysomelidae) Lietuvoje apie 300 rūšių
  Orsodaknidės (Orsodacnidae) Lietuvoje aptikta viena rūšis - vyšninė orsodakna (Orsodacne cerasi)
  Didžiakojai (Megalopodidae) Lietuvoje 4 rūšys.
Antšeimis. Straubliukiniai (Curculionoidea)
Rhynchitidae
Dryophthoridae
Nanophyidae
Erirhinidae
  Apionai (Apionidae)
  Pušiavabaliai (Nemonychidae)
  Netikrastraubliai (Anthribidae) Lietuvoje aptiktos 7 rūšys
  Cigarsukiai (Attelabidae) Lietuvoje gyvena apie 20 rūšių
  Straubliukai (Curculionidae) Lietuvoje apie 470 rūšių
Antšeimis. Derodontoidea
  Derodontidae Ieškotina 1 rūšis
  Sulavabaliai (Nosodendridae) Lietuvoje gyvena viena rūšis:

Taip pat skaitykiteKeisti

ŠaltiniaiKeisti


Lietuviški vardynai ir sąrašai
Lietuvos raudonoji knyga

Vardynai: Augalų (Iliustruotas Lietuvos augalų genčių vardynas) | Grybų | Paukščių | Žuvų
Sąrašai: Lietuvos žuvys | Lietuvos varliagyviai | Lietuvos ropliai | Lietuvos paukščiai | Lietuvos žvirbliniai paukščiai | Lietuvos žinduoliai | Lietuvos šikšnosparniai
Lietuvos dieniniai drugiai | Lietuvos žirgeliai | Lietuvos tiesiasparniai | Lietuvos kamanės
Lietuvos vabalai:
  auksavabaliai (Cetonidae) | blizgiavabaliai (Buprestidae) | lapgraužiai (Chrysomelidae) | sprakšiai (Elateridae) | ūsuočiai (Cerambycidae) | maitvabaliai (Silphidae)  
žygiai (Carabidae)
| juodvabaliai (Tenebrionidae) | minkštavabaliai (Cantharidae) | Boružės (Coccinellidae)