Sąrašas:Lietuvos spragšiai

(Nukreipta iš puslapio Lietuvos spragšių sąrašas)

Lietuvos spragšių gentys ir rūšysKeisti

Lietuvoje aptiktos 74 sprakšių rūšys[1]:

Pošeimis: Agrypninae
Gentis: Agrypnus
  Kanapėtasis sprakšis Agrypnus murinus Linnaeus, 1758
Gentis: Lacon
Lacon querceus Herbst, 1784
Gentis: Danosoma
  Auksaraištis sprakšis Danosoma fasciatum Linnaeus, 1758
  Danosoma conspersum Gyllenhal, 1808
Pošeimis: Lissominae
Gentis: Drapetes
  Dvidėmis blusvabalis Host, 1789
Pošeimis: Dendrometrinae
Gentis: Hemicrepidius
  Plaukuotasis laukasprakšis Hemicrepidius hirtus Herbst, 1784
  Hemicrepidius niger Linnaeus, 1758
Gentis: Crepidophorus
  Crepidophorus mutilatus Rosenhauer, 1847
Gentis: Athous
  Rusvapilvis laukasprakšis Athous haemorrhoidalis Fabricius, 1801
  Athous subfuscus O.F. Müller, 1764
  Athous vittatus Fabricius, 1792
Gentis: Harminius
Skersadryžis sprakšis Harminius undulatus De Geer, 1774
Gentis: Stenagostus
Didysis sprakšis Stenagostus rufus De Geer, 1774
Gentis: Denticollis
  Vagotasis sprakšis Denticollis linearis Linnaeus, 1758
Denticollis rubens Piller & Mitterpacher, 1783
Gentis: Cidnopus
  Cidnopus aeruginosus De Geer, 1774
  Pūkuotasis sprakšis Cidnopus pilosus Leske, 1785
Gentis: Limonius
Limonius minuta Linnaeus, 1758
Gentis: Hypnoidus
Krantinis sprakšis Hypnoidus riparius Fabricius, 1792
Gentis: Ctenicera
  Šukaūsis pievasprakšis Ctenicera pectinicornis Linnaeus, 1758
Gentis: Liotrichus
  Brukninis sprakšis Liotrichus affinis Paykull, 1800
Gentis: Orithales
  Orithales serraticornis Paykull, 1800
Gentis: Actenicerus
  Actenicerus sjaelandicus O.F. Müller, 1764
Gentis: Prosternon
  Pilkasis sprakšis Prosternon tessellatum Linnaeus, 1758
Gentis: Anostirus
  Rudasis pievasprakšis Anostirus castaneus Linnaeus, 1758
  Raudonasis pievasprakšis Anostirus purpureus Poda, 1761
Gentis: Paraphotistus
  Paraphotistus impressus Fabricius, 1792
Paraphotistus nigricornis Panzer, 1799
Gentis: Rugiasprakšiai (Selatosomus)
  Žaliasis rugiasprakšis Selatosomus aeneus Linnaeus, 1758
  Kryžiuotasis rugiasprakšis Selatosomus cruciatus Linnaeus, 1758
  Selatosomus gravidus Germar, 1843
Gentis: Calambus
  Dvidėmis sprakšis Calambus bipustulatus Linnaeus, 1767
Pošeimis: Negastriinae
Gentis: Negastrius
Negastrius arenicola Boheman, 1853
  Šešiataškis smulkiasprakšis Negastrius pulchellus Linnaeus, 1758
  Negastrius sabulicola Boheman, 1853
Gentis: Zorochros
  Zorochros dermestoides Herbst, 1806
Gentis: Oedostethus
  Keturdėmis smulkiasprakšis Oedostethus quadripustulatus Fabricius, 1792
  Oedostethus tenuicornis Germar, 1824
Pošeimis: Elaterinae
Gentis: Procraerus
Kelminis sprakšis Procraerus tibialis Lacordaire, 1835
Gentis: Ampedus
  Juodagalvis kelmasprakšis Ampedus balteatus Linnaeus, 1758
  Raudonsparnis kelmasprakšis Ampedus cinnabarinus Eschscholtz, 1829
Ampedus elegantulus Schönherr, 1817
Ampedus elongatulus Fabricius, 1787
Juodasis kelmasprakšis Ampedus erythrogonus O.F. Müller, 1821
Ampedus hjorti Rye, 1905
Ampedus nigrinus Herbst, 1784
  Ampedus nigroflavus Goeze, 1777
Ampedus pomonae Stephens, 1830
  Ampedus pomorum Herbst, 1784
  Ampedus praeustus Fabricius, 1792
  Pušinis kelmasprakšis Ampedus sanguineus Linnaeus, 1758
  Ampedus sanguinolentus Schrank, 1776
  Ampedus tristis Linnaeus, 1758
Gentis: Elater
  Elater ferrugineus Linnaeus, 1758
Gentis: Sericus
  Rudasis sprakšis Sericus brunneus Linnaeus, 1758
Gentis: Melanotus
  Melanotus castanipes Paykull, 1800
Melanotus crassicollis Erichson, 1841
  Raudonkojis sprakšis Melanotus villosus Geoffroy, 1785
Gentis: Agriotes
Agriotes acuminatus Stephens, 1830
  Juostuotasis dirvasprakšis Agriotes lineatus Linnaeus, 1767
  Agriotes obscurus Linnaeus, 1758
Agriotes sputator Linnaeus, 1758
Agriotes ustulatus Schaller, 1783
Gentis: Ectinus
  Miškinis dirvasprakšis Ectinus aterrimus Linnaeus, 1761
Gentis: Dalopius
  Raudonšonis sprakšis Dalopius marginatus Linnaeus, 1758
Gentis: Adrastus
Juodasis samansprakšis Adrastus limbatus Fabricius, 1777
  Adrastus pallens Fabricius, 1792
Adrastus rachifer Geoffroy, 1785
Gentis: Synaptus
  Siaurakūnis sprakšis Synaptus filiformis Fabricius, 1781
Pošeimis: Cardiophorinae
Gentis: Cardiophorus
  Cardiophorus asellus Erichson, 1840
  Cardiophorus ebeninus Germar, 1824
  Melsvasparnis smulkiasprakšis Cardiophorus ruficollis Linnaeus, 1758
Gentis: Dicronychus
  Juodasis smulkiasprakšis Dicronychus cinereus Herbst, 1784
Dicronychus equiseti Herbst, 1784
Gentis: Paracardiophorus
Pilkaplaukis smulkiasprakšis Paracardiophorus musculus Erichson, 1840



  1. „A catalogue of Lithuanian beetles (Insecta, Coleoptera)“ (PDF). Vytautas Tamutis, Brigita Tamutė, Romas Ferenca. 


Lietuviški vardynai ir sąrašai
Lietuvos raudonoji knyga

Vardynai: Augalų (Iliustruotas Lietuvos augalų genčių vardynas) | Grybų | Paukščių | Žuvų
Sąrašai: Lietuvos žuvys | Lietuvos varliagyviai | Lietuvos ropliai | Lietuvos paukščiai | Lietuvos žvirbliniai paukščiai | Lietuvos žinduoliai | Lietuvos šikšnosparniai
Lietuvos dieniniai drugiai | Lietuvos žirgeliai | Lietuvos tiesiasparniai | Lietuvos kamanės
Lietuvos vabalai:
  auksavabaliai (Cetonidae) | blizgiavabaliai (Buprestidae) | lapgraužiai (Chrysomelidae) | sprakšiai (Elateridae) | ūsuočiai (Cerambycidae) | maitvabaliai (Silphidae)  
žygiai (Carabidae)
| juodvabaliai (Tenebrionidae) | minkštavabaliai (Cantharidae) | Boružės (Coccinellidae)