Atverti pagrindinį meniu
Leonidas Iovičius Gaidajus
rus. Леонид Иович Гайдай
Леонид Гайдай, 1941 год.jpg
Leonidas Gaidajus 1941 metais
Gimė 1923 m. sausio 30 d.
Svobodnas (Свободный), Amūro sritis, Rusija
Mirė 1993 m. lapkričio 19 d. (70 metų)
Maskvoje
Tėvas Iovas Isidorovičius Gaidajus
Motina Marija Ivanovna
Sutuoktinis (-ė) Nina Grebeškova
Veikla rusų režisierius, scenaristas bei aktorius, vienas garsiausių Sovietų Sąjungos režisierių.
Commons-logo.svg Vikiteka Leonidas GaidajusVikiteka

Leonidas Iovičius Gaidajus (rus. Леонид Иович Гайдай; 1923 m. sausio 30 d. – 1993 m. lapkričio 19 d.) – vienas populiariausių SSRS kino filmų režisierius, populiarių SSRS komedijų scenarijų autorius, taip pat aktorius.

BiografijaKeisti

Leonidas Gaidajus gimė 1923 metais Rusijos mieste Svobodne. Jo tėvas Iovas Gaidajus (1886–1965) buvo geležinkelio tarnautojas, kilęs iš Poltavos. L. Gaidajaus motina Marija Ivanovna buvo kilusi iš Riazanės srities. Leonidas Gaidajus turėjo brolį Aleksandrą ir seserį Avgustą. Greitai po L. Gaidajaus gimimo šeima persikėlė į Čitą, o vėliau Irkutsko srities Priangarje. L. Gaidajus mokėsi Irkutsko geležinkelių mokykloje Nr.42.

L. Gaidajus dalyvavo Antrajame pasauliniame kare, kuriame patyrė sunkų sužeidimą. Po šio sužeidimo buvo pripažintas netinkamas karinei tarnybai. 1947 m. L. Gaidajus baigė Irkutsko srities dramos teatro studiją. Dirbo šiame teatre apšvietėju ir aktoriumi.

1949 m. L. Gaidajus įstojo į Rusijos valstybinį kinematografijos instituto (trumpinama ВГИК) režisūros fakultetą, kurį baigė 1955 metais.

Scenarijus savo filmams Leonidas Gaidajus dažniausiai rašydavo savarankiškai. L. Gaidajus yra parašęs scenarijus pagal tokių rusų klasikų kaip I. Ilfo ir J. Petrovo, M. Bulgakovo, M. Zoščenko ir N. Gogolio kūrinius. 1983–1989 m. L. Gaidajus filmavo siužetus kino žurnalui "Fitil" (Фитиль).

FilmografijaKeisti

  • 1956 Ilgas kelias (Долгий путь) – režisavo kartu su V. I. Nevzorovu
  • 1958 Jaunikis iš ano pasaulio (Жених с того света)
  • 1960 Tris kartus prisikėlęs (Трижды воскресший)
  • 1961 Šuo Barbosas ir ypatingas krosas (Пёс Барбос и необычный кросс)
  • 1961 Degtindariai (Самогонщики)
  • 1962 Rimti žmonės (Деловые люди)
  • 1965 Operacija „Y“ ir kiti Šuriko nuotykiai (Операция «Ы» и другие приключения Шурика)
  • 1966 Kaukazo belaisvė, arba Nauji Šuriko nuotykiai (Кавказская пленница, или Новые приключения Шурика)
  • 1968 Briliantinė ranka (Бриллиантовая рука)
  • 1971 Dvylika kėdžių (12 стульев)
  • 1973 Ivanas Vasiljevičius keičia profesiją (Иван Васильевич меняет профессию)
  • 1975 Negali būti! (Не может быть!)
  • 1977 Inkognito iš Peterburgo (Инкогнито из Петербурга)
  • 1980 Išėjo degtukų (За спичками)
  • 1982 Sportloto-82 (Спортлото-82), vieną pagrindinių vaidmenų suvaidino Algis Arlauskas
  • 1985 Pavojinga gyvybei! (Опасно для жизни!)
  • 1989 Privatus seklys, arba Operacija „Kooperacija“ (Частный детектив, или Операция «Кооперация»)
  • 1992 Deribasovo gatvėje geras oras, arba Braiton Biče vėl lyja (На Дерибасовской хорошая погода, или На Брайтон-Бич опять идут дожди)

Aktoriai su kuriais dažnai dirbo L. GaidajusKeisti

  • Georgijus Vicinas
  • Jevgenijus Morgunovas
  • Jurijus Nikulinas
  • Nina Grebeškova
  • Sergejus Filipovas
  • Leonidas Kuravliovas
  • Michailas Pugovkinas
  • Michailas Kokšenovas
  • Aleksandras Demjanenko
  • Natalija Selezniova
  • Vladimiras Etušinas
  • Savelijus Kramarovas
  • Aleksejus Smirnovas

NuorodosKeisti