Atverti pagrindinį meniu
Kūlgrinda
Biografija
KilmėFlag of Lithuania.svg Lietuva
Žanraineofolk, ethnic, ritualinė muzika
Kūrinių kalboslietuvių (įvairios tarmės), prūsų
Instrumentaikanklės, būgnai, dūdmaišiai, skudučiai
Aktyvumo metai1990–
Įrašų kompanijaDangus ir kt.
Susijusi veiklaŽalvarinis, Donis
SvetainėOficiali svetainė
Nariai
Inija Trinkūnienė ir kt.
Buvę nariai
Jonas Trinkūnas
Kolektyvo pasirodymas Gatvės muzikos dienoje, 2007 m.

Kūlgrinda – lietuvių apeiginio folkloro kolektyvas. Susikūrė 1990 m. Kolektyvo įkūrėjai ir vadovai – baltų senojo tikėjimo bendruomenės Romuva krivis Jonas Trinkūnas ir jo žmona Inija. Kiti nariai – daugiausia jaunimas (17-25 metų). Atlieka senovinę baltų muziką, išlaiko jos archajišką skambesį, tačiau ją pritaiko dabartinei auditorijai. Kūriniuose daug dėmesio skiriama senajam baltų tikėjimui, pasaulėžiūrai. Skamba sutartinės, naudojami tradiciniai baltų instrumentai – kanklės, dūdmaišis, būgnai, skudučiai.

Kūlgrinda dalyvauja įvairiuose folklorinės muzikos festivaliuose (pvz., Mėnuo Juodaragis), archeologijos dienose, istorinėse iškilmėse, rengia ugnies apeigas ant piliakalnių, prie aukurų. Rengia tradicines lietuviškas vestuves, laidotuves, krikštynas. Kolektyvas dalyvavo folkloro renginiuose užsienyje: Ispanijoje, Lenkijoje, Vokietijoje.

Kūlgrinda festivaliuose pasirodo archajiškais, X–XII a. stiliaus lietuviškais drabužiais, pasipuošę žalvariniais papuošalais.

DiskografijaKeisti

  • Kūlgrinda (1996 m.)
  • Žalvarinis (su Ugnėlakiu, 2002 m.)
  • Ugnies apeigos (2002 m.)
  • Sotvaras (su Doniu, 2003 m.)
  • Perkūno giesmės (2003 m.)
  • Prūsų giesmės (2005 m.)
  • Giesmės Saulei (2007 m.)
  • Giesmės Valdovui Gediminui (2009 m.)
  • Giesmės Žemynai (su Doniu, 2013 m.)
  • Giesmės Austėjai (2018 m.)

NuorodosKeisti