jautì

Iš kairės: Džiugas Širvys, Nojus Zvicevičius, Pilypas Gruzdys, Matas Petrulis
Biografija
KilmėLietuva Vilnius, Elektrėnai, Lietuva
Žanrairokas, pop rokas, indie rokas, alternatyvusis rokas
Kūrinių kalboslietuvių, anglų
Aktyvumo metai2016 - dabar
Nariai
Džiugas Širvys

Nojus Zvicevičius
Pilypas Gruzdys

Matas Petrulis
Buvę nariai
Steponas Davidavičius

jautì – roko grupė iš Lietuvos, susikūrusi 2016 metais.[1] Grupė kuria muziką lietuvių ir anglų kalba, išleido 3 albumus ir 3 EP. Dainų tekstais diskutuoja įvairiomis temomis: nuo spalvingų vaikystės momentų ir nostalgijos iki netobulo žmogaus, jaunuolio, apimto depresijos.

Viename interviu grupės nariai mini, kad įkvėpimo sėmėsi iš tokių matematinio roko grupių kaip Totorro, Delta Sleep bei American Football[2].

Istorija redaguoti

    Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
    Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.

2013–2016: Formavimosi metai redaguoti

Džiugas Širvys ir Nojus Zvicevičius susipažino 2005 m., būdami antroje klasėje Vilniaus krikščionių gimnazijoje. Džiugas savarankiškai pradėjo mokytis groti gitara, Nojus baigė Balio Dvariono dešimtmetę muzikos mokyklą ir kartu muzikavo mokykloje, įvairiuose renginiuose.[3]

Su grupės jautì vardu debiutavo 2013 m. festivalyje Sielos, 2014 m. tame pačiame festivalyje laimėjo festivalio dainos nominaciją.[4]

2016 m. Pilypas Gruzdys ir Steponas Davidavičius prisijungė prie grupės ir grupė kartu išleido pirmąją dainą "Brought By" [5] ir surengė pirmąjį solinį koncertą Liverpool bare Vilniuje.[6]

Grupė dalyvavo konkurse „Garažas“ ir užėmė antrą vietą[7][8] Tais pačiais metais dalyvavo įvairiuose muzikos festivaliuose ir išleido singlą "Akys"

2017–2018: Gap Year redaguoti

2017 m. pradžioje išleidę singlą su klipu "Lonely Hope" vaikinų grupė paskelbė, kad ruošiasi išleisti savo pirmąjį studijinį EP pavadinimu "Gap Year", įrašytą ir suvestą Jurgio Masiliono.[9][10] Šį leidinį seka keturių solinių koncertų turas po Lietuvą.[11]

Visiems grupės nariams gyvenant kartu ir repetuojant bažnyčios rusyje, pagrindinė albumo tematika sukasi aplink jauno žmogaus išgyvenimus, išėjus iš tėvų namų: santykiai per atstumą, savojo naivumo suvokimas, optimizmo ribos ir saulė merginos plaukuose. Įraše jaučiamos grupių. Foals, Bombay Bicycle Club muzikinė įtaka[12]

2018 m. pradžioje pasirodė singlas "MHM".

2019: Too Fat To Run redaguoti

2018 m. vasarą pradėję pasiruošimą savo pirmajam studijiniam albumui, 2019 m. pavasarį jautì išleido matematinio roko albumą "Too Fat To Run". Persmelgtas nostalgijos, 2000's VHS vizualikos, albumas išvysta dienos šviesą su kiekvienai dainai sukurtu klipu. Albumas prodiusuotas norvegų kilmės Snorre Bergerud, pakėlusio grupės skambesį į profesionalų lygmenį. Didžioji albumo dalis parašyta anglų kalba, pripildyta sudėtingų gitarinių ritmų, metrų ir tempo kaitų. Albumas teigiamai priimtas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų[13]. Grupė albumą pristatė šešiuose Lietuvos miestuose ir dokumentavo visą turo procesą Too Fat To Run: Turo Aftermovie

2019 m. rudenį grupę paliko Steponas Davidavičius, o vietoje jo į grupę atėjo Matas Petrulis.

2019 m. gruodžio mėnesį, per jautì akustišką koncertą Tamsta Club pristatė singlą "Apelsinas", vienintelę dainą, kurios tekstas yra parašytas ne pačios grupės, o poeto Rimo Vėžio.

2020: Mulkis redaguoti

2019 m. į grupę atėjus Matui Petruliui, grupė iškart pradėjo kūrybinį procesą ties EP "Mulkis".

2020 m. išleidžiamas "Mulkis". Albumo tematika orientuota į atgailą ir atsiprašymą. Keturių dainų albumėlis seka kaltės ir nuoskaudos vientisą istoriją. Albumas buvo pristatytas net 10 Lietuvos miestų, koncertinio turo metu.

2020 m. vasarą pasirodė singlas „Daugiau šviesos“.

2021: Apreiškimas redaguoti

2021 m. birželio mėnesį grupė išleidžia antrąjį studijinį, konceptinį albumą "Apreiškimas". Visos dainos yra sujungtos į vientisą muzikinę kompoziciją ir dainų tekstai gausiai perpinti krikščioniškais motyvais ir nuorodomis.

2022: Meilė redaguoti

2022 m. Kovo mėnesį grupė paskelbia, jog išleidžia trumpo metro albumą su keturiais skirtingais Lietuvos atlikėjais. Albumo dainas vienijanti tematika yra meilės dainos.

Kovo 14 d. išleidžiama daina "Pražys" kartu su Gabrielė Vilkickytė.

Balandžio 7 d. išleidžiama daina "Pirmi kartai" kartu su Moniqué.

Balandžio 25 d. išleidžiama daina "Grįšiu" kartu su Justinas Jarutis ir "Ten, Kur Tu" kartu su Monika Liu.

Nariai redaguoti

Diskografija redaguoti

Albumai: redaguoti

  • APREIŠKIMAS (2021)
  • Too Fat To Run (2019)
  • Džiaugsmas (2023)

EP: redaguoti

  • Meilė (2022)
  • Mulkis (2020)
  • Gap Year (2017)

Singlai: redaguoti

  • Bangos plaukuose (2024)
  • Šimtadienis (2024)
  • Daugiau Šviesos (2020)
  • Apelsinas (2019)
  • MHM (2018)
  • Lonely Hope (2017)
  • Akys (2016)

Apdovanojimai redaguoti

Metai Apdovanojimas Kategorija Kūrinys Rezultatas
2020 M.A.M.A. 2019[14] Metų roko grupė, atlikėjas, atlikėja Nominacija
2021 M.A.M.A. 2020[15] Metų roko atlikėjas Nominacija
2022 M.A.M.A. 2021[16] Metų roko atlikėjas Laimėjo
Metų grupė Nominacija
2023 M.A.M.A. 2022[17] Metų roko grupė Nominacija
2024 M.A.M.A. 2023 Metų roko muzikos grupė / atlikėjai TBA
Metų grupė TBA

Nuorodos redaguoti

Išnašos redaguoti

  1. https://www.lrt.lt/naujienos/muzika/680/1143873/grupe-jauti-pristato-albuma-mulkis-ir-koncertini-tura-per-lietuva
  2. Interviu su Loranu Vaitkumi, „„Muzikos salė | ekrane“: roko grupė „Jautì““ (7:41), https://www.muzikossale.lt/muzikos-sale-ekrane-roko-grupe-jauti/ Archyvuota kopija 2021-12-08 iš Wayback Machine projekto. 2020 lapkričio 26d.
  3. https://www.facebook.com/photo?fbid=228166230689641&set=a.228165517356379
  4. http://sielos.lt/2014-2/
  5. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1178057588890137&type=3
  6. https://www.facebook.com/events/228480280824405/
  7. Vasiliauskaitė, Marija. „Iššūkis jaunoms grupėms: būti originalioms ar populiarioms?“ http://www.universitetozurnalistas.kf.vu.lt/2017/05/issukis-jaunoms-grupems-buti-originalioms-ar-populiarioms/ 2017 gegužės 12d.
  8. https://www.youtube.com/watch?v=v0lFSIm9lt4
  9. https://www.facebook.com/jautigrupe/photos/1588709807824911
  10. https://www.facebook.com/jautigrupe/photos/1638887659473792
  11. https://www.facebook.com/jautigrupe/photos/1609598149069410
  12. https://www.facebook.com/jautigrupe/photos/1674141572615067
  13. https://www.albumoftheyear.org/album/145922-jauti-too-fat-to-run.php
  14. „Nugriaudėjo M.A.M.A 2019: V.Bareikio ir Jazzu triumfas, žinia apie piršlybas ir pokštai apie skyrybas“. 15min.lt. 2020-01-31. Nuoroda tikrinta 2022-03-06.
  15. „Kaune išdalyti jubiliejiniai M.A.M.A apdovanojimai: tuščioje salėje – „The Roop“ triumfas, užkoduotos žinutės ir necenzūriniai gestai“. 15min.lt. 2021-03-27. Nuoroda tikrinta 2022-01-30.
  16. „Praūžė M.A.M.A 2021: „The Roop“ ir J.Jaručio triumfas bei netikėti sugrįžimai“. 15min.lt. 2022-01-28. Nuoroda tikrinta 2022-01-29.
  17. „Išdalyti M.A.M.A. apdovanojimai: „Žalgirio“ arenoje – Baumilos triumfas ir žvaigždžių palaikymas Ukrainai“. lrt.lt. 2023-01-27. Nuoroda tikrinta 2023-01-29.