Fredi
Biografija
Pilnas vardasMatti Kalevi Siitonen
Gimė1942 m. liepos 23 d.
Suomija Mikelis, Suomija
Mirė2021 m. balandžio 23 d. (78 metai)
Suomija Helsinkis, Suomija
Veiklaaktorius, muzikantas, dainininkas, dainų autorius ir televizijos laidų vedėjas
Aktyvumo metai1965–2021

Fredi (tikrasis vardas Matti Kalevi Siitonen, 1942 m. liepos 23 d. Mikelyje, Suomijoje2021 m. balandžio 23 d. Helsinkyje, Suomijoje[1]) – Suomijos aktorius, muzikantas, dainininkas, dainų autorius ir televizijos laidų vedėjas.

Fredi su grupe Ystävät 1976 m.

BiografijaKeisti

Gimtojoje šalyje jis geriausiai žinomas kaip humoristinio ansamblio „Kivikasvot“ įkūrėjas. 1965 metais sceniniu vardu Folk Fredi įrašė pirmąjį savo kūrinį „Roskisdyykkarin Balladi“. Po metų jis tapo žinomas tiesiog kaip Fredi. Šis vardas kilo nuo animacinio filmuko „Flintstones“ personažo Fred Flintstone. 1967 m. Fredi atstovavo savo šaliai 1967 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse, vykusiame Vienoje. Jame su daina „Varjoon – suojaan“ (liet. Į šešėlį – į saugumą) atlikėjas užėmė 12 vietą.

Fredi po devynerių metų, t. y. 1976-aisiais, dar kartą sugrįžo į konkurso sceną. Šįkart kartu su juo pasirodė ir atliko dainą pavadinimu „Pump-pump“ grupė „Ystävät“. Su 44 taškais kolektyvas užėmė 11-ąją vietą. Įdomu tai, kad abiejuose konkursuose, kuriuose Fredi dalyvavo, laimėjo Jungtinės Karalystės atstovai – Sandie Shaw 1967 m. ir „Brotherhood of Man“ – 1976 metais.

Nuo 2010 m. Fredi vedė savo pokalbių šou „Fredin Vieraana“ arba „Fredi apsilankymai“. Šioje laidoje buvo pasirodę tokie žinomi Suomijos muzikantai ir dainininkai, kaip Katri Helena ir Titta Jokinen. Atlikėjas iki mirties aktyviai užsiėmė muzikine veikla.

DiskografijaKeisti

  • Folk-Fredi ja Kivikasvot (1966)
  • Fredi (1969)
  • Niin paljon kuuluu rakkauteen (1972)
  • Rakkauden sinfonia (1973)
  • Avaa sydämesi mulle (1974)
  • Rakkauslauluja (1975)
  • Laula kanssain (1976)
  • Parhaat päältä (1976)
  • Jokaiselle joku on kai rakkai (1977)
  • Joulu, joulu on taas (1977)
  • Tänään Fredi (1978)
  • Elämä on ihanaa (1980)
  • Maan valitus (1987)
  • Tuuli kuvia kuljettaa (1995)
  • 20 suosikkia – Kolmatta linjaa takaisin (1995)
  • 20 suosikkia – Kun rakkaus voittaa (1997)
  • 20 suosikkia – Laula kanssain (2001)
  • Kaikki parhaat (2002)
  • Muuttuvat laulut (2005)
  • Soittaja (2007)
  • Tähtisarja – 30 suosikkia (2011)

NuorodosKeisti

 

Vikiteka

  • Fredi Discogs svetainėje
Apdovanojimai ir pasiekimai
Prieš tai:
Ann-Christine
„Playboy“
 
Suomijos atstovas Eurovizijoje

1967
Po to:
Kristina Hautala
„Kun kello käy“
Prieš tai:
Pihasoittajat
„Old Man Fiddle“
 
Suomijos atstovas Eurovizijoje

1976
Po to:
Monica Aspelund
„Lapponia“

ŠaltiniaiKeisti

  1. Kerttula, Suvi (2021-04-26). „Ystävä kertoo Matti ”Fredi” Siitosen viimeisistä ajoista: tapaturma kotipihalla vei sairaalaan“. Ilta-Sanomat (suomių). Nuoroda tikrinta 2021-04-27.