Atverti pagrindinį meniu
Fredi 2014 m.
Fredi su grupe Ystävät 1976 m.

Fredi (tikrasis vardas Matti Kalevi Siitonen, g. 1942 m. liepos 23 d. Mikelyje, Suomija) yra Suomijos aktorius, muzikantas, dainininkas, dainų autorius ir televizijos laidų vedėjas.

Gimtojoje šalyje jis geriausiai žinomas kaip humoristinio ansamblio „Kivikasvot“ įkūrėjas. 1965 metais sceniniu vardu Folk Fredi įrašė pirmąjį savo kūrinį „Roskisdyykkarin Balladi“. Po metų jis tapo žinomas tiesiog kaip Fredi. Šis vardas kilo nuo animacinio filmuko „Flintstones“ personažo Fred Flintstone. 1967 m. Fredi atstovavo savo šaliai 1967 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse, vykusiame Vienoje. Jame su daina „Varjoon – suojaan“ (liet. Į šešėlį – į saugumą) atlikėjas užėmė 12 vietą.

Fredi po 9 metų, t. y. 1976-aisiais, dar kartą sugrįžo į konkurso sceną. Šįkart kartu su juo pasirodė ir atliko dainą pavadinimu „Pump-pump“ grupė „Ystävät“. Su 44 taškais kolektyvas užėmė 11-ąją vietą. Įdomu tai, kad abiejuose konkursuose, kuriuose Fredi dalyvavo, laimėjo Jungtinės Karalystės atstovai – Sandie Shaw 1967 m. ir „Brotherhood of Man“ – 1976 metais.

Nuo 2010 m. Fredi veda savo pokalbių šou „Fredin Vieraana“ arba „Fredi apsilankymai“. Šioje laidoje yra pasirodę tokie žinomi Suomijos muzikantai ir dainininkai, kaip Katri Helena ir Titta Jokinen. Šiandien atlikėjas vis dar aktyviai užsiima muzikine veikla.

DiskografijaKeisti

  • Folk-Fredi ja Kivikasvot (1966)
  • Fredi (1969)
  • Niin paljon kuuluu rakkauteen (1972)
  • Rakkauden sinfonia (1973)
  • Avaa sydämesi mulle (1974)
  • Rakkauslauluja (1975)
  • Laula kanssain (1976)
  • Parhaat päältä (1976)
  • Jokaiselle joku on kai rakkai (1977)
  • Joulu, joulu on taas (1977)
  • Tänään Fredi (1978)
  • Elämä on ihanaa (1980)
  • Maan valitus (1987)
  • Tuuli kuvia kuljettaa (1995)
  • 20 suosikkia – Kolmatta linjaa takaisin (1995)
  • 20 suosikkia – Kun rakkaus voittaa (1997)
  • 20 suosikkia – Laula kanssain (2001)
  • Kaikki parhaat (2002)
  • Muuttuvat laulut (2005)
  • Soittaja (2007)

NuorodosKeisti

 

Vikiteka

  • Fredi Discogs svetainėje
Apdovanojimai ir pasiekimai
Prieš tai:
Ann-Christine
„Playboy“
 
Suomijos atstovas Eurovizijoje

1967
Po to:
Kristina Hautala
„Kun kello käy“
Prieš tai:
Pihasoittajat
„Old Man Fiddle“
 
Suomijos atstovas Eurovizijoje

1976
Po to:
Monica Aspelund
„Lapponia“