Dviračio šou

(Nukreipta iš puslapio Dviračio žinios)
ŽanrasHumoro laida
Kūrėjas (-ai)Haroldas Mackevičius
Režisierius (-iai)Augustinas Gricius
VedėjasVytautas Šerėnas
(1993–2019 m.)
Ilona Penkauskienė
(2002–2003 m.)
Neringa Varnelytė
(2002–2003 m.)
Kristina Savickytė
(2003–2007 m.)
Algirdas Ramanauskas ir Rimas Šapauskas
(2019–dabar)
Vitalija Mockevičiūtė
(2020–dabar)
VaidinaVytautas Šerėnas
Gintaras Ruplėnas
Darius Balčiūnas
Valdas Vižinis
Rolandas Kazlas ir kt.
Kilmės šalisFlag of Lithuania.svg Lietuva
Kalba (-os)lietuvių
Sezonų skaičius27
Serijų skaičius100+
Gamyba
Vykdantysis prodiuseris (-iai)Haroldas Mackevičius
Gintaras Ruplėnas
Prodiuseris (-iai)Haroldas Mackevičius
Gintaras Ruplėnas
KinematografijaAudrius Gudeliūnas
Rolandas Cikanavičius
Martynas Andriulevičius
KameraAudrius Gudeliūnas
Rolandas Cikanavičius
Martynas Andriulevičius
Trukmė30 min. – 1 val.
Gamybos kompanijaUAB „Gradientas“
UAB „Mediateka“
VĮ Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija
UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“
UAB „Baltijos TV“
PlatintojaiUAB „Gradientas“
UAB „Mediateka“
VĮ Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija
UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“
UAB „Baltijos TV“
Transliacija
Originalus kanalasLTV
(1993–1994, 2017–dabar)
LitPoliinter TV
(1994–1995)
LNK
(1995–1997, 2000–2013)
BTV
(1997–2000, 2013–2014)
Info TV
(2014–2017)

Dviračio žinios – Lietuvos politinio satyrinio humoro laida, rodoma nuo 1993 m. lapkričio 26 d.[1] Kūrėjai Arūnas Valinskas, Haroldas Mackevičius, Vytautas Šerėnas ir Gintaras Ruplėnas. Režisierius Augustinas Gricius.

Laida buvo ypač populiari apie kokius 1995–1997 m., taip pat nuo 2000 m., sugrįžus į LNK eterį, laidos populiarumas sparčiai išaugo ir laida net apie metus, tapo žiūrimiausia. Laidos populiarumas labai priklauso nuo Lietuvos politinių įvykių ir skandalų, pvz.: prezidento Rolando Pakso skandalo metu, laida, būdama ant bankroto slenksčio, susigrąžino prarastus reitingus ir toliau tęsė veikla.[2]

IstorijaKeisti

Pradžioje, 1993 m., laida buvo transliuota per LTV, 19941995 m. ją rodė per LitPoliinter TV, 1995–1997 m. per LNK. Tą laikotarpį laida rodyta vieną kartą per dvi savaites[3], vėliau, vieną kartą per savaitę penktadieniais. Iš pradžių laidą kūrė A. Valinsko firma, o laidoje vaidino Arūnas Valinskas, Gintaras Ruplėnas, Vytautas Šerėnas ir Valdas Vižinis. 1996 m. prie laidos kūrybinės grupės prisidėjo Haroldas Mackevičius, taip pat laidoje ėmė vaidinti Darius Balčiūnas. 1997–2000 m. laida buvo transliuojama per BTV, 1997–1999 m. ji buvo rodyta kiekvieną šeštadienį[4]. 1999–2000 m. laidą rodė nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, taip pat pradėta kurti „Dviračio šou panorama“, kurioje vieną kartą per savaitę buvo rodomi rinktiniai „Dviračio šou“ epizodai. Apie 1998–1999 m. laidoje ėmė vaidinti pirmieji profesionalūs aktoriai kaip Kristina Kazlauskaitė ir Remigijus Vilkaitis. Nuo 2000–2013 m. laidą vėl transliavo per LNK, nuo 20022003 m. ji vadinosi „Dviračio televizija“[5]. Nuo 2001 m., o ypač nuo 2002 m., beveik visus personažus ėmė vaidinti tik profesionalūs aktoriai. Dėl aktorių pagausėjimo tais pačiais metais, laidoje atsirado ir režisierius Augustinas Gricius.[6]

 
„Dviračio žinios“ filmavimas, 2018 m. rugpjūtis

2002 m. lapkritį, į Lietuvos Respublikos prezidento rinkimus balotiravusis V. Šerėnui, laida suskilo į nuo pirmadienio iki ketvirtadienio rodomą „Dviračio televiziją“, 2003 m. vėl persivadinusią į „Dviračio šou“, kurios kūrybinį branduolį sudarė Vytautas Šerėnas, Haroldas Mackevičius ir Gintaras Ruplėnas, sukūrę bendrovę „Gradientas“ ir „Dviračio žynias“, kurtas A. Valinsko, rodomas penktadieniais. 2005 m. žlugus A. Valinsko kurtai laidai „Dviračio kabaretas“, į „Dviračio šou“ sugrįžo dalis aktorių, pvz.: Arūnas Storpirštis.[7] 2013 m. laida vėl buvo perkelta į BTV eterį.[8] 20142017 m. rodė per Info TV.[9] 2017 m. laida persikėlė į savo inicialų kanalą, LTV ir vėl persivadino į „Dviračio žinias“, rodyta vieną kartą per savaitę ketvirtadieniais, o nuo 2018 m. laida imta rodyti nuo pirmadienio iki ketvirtadienio. Sekmadieniais rodoma „Savaitė su dviračio žiniomis“.[10]

Laidos formatasKeisti

1993 m., pirmą kartą pasirodžius televizijoje, laida neturėjo aiškaus formato, kartais tai būdavo tiesiog gyvenimiškos parodijos, įvairūs juokeliai ir pokštai. Su politika laidą labiausiai turbūt tuomet siejo laidos rubrikėlė „Dviračio žinios“, kurią vedė Vytautas Šerėnas vilkėdamas raudoną švarką, kuris net tapo laidos etalonu. Tačiau vėliau, ypač tada kai laida persikėlė į BTV eterį, ji įgavo savo esminius bruožus, kurie atsispindi iki šiol tiek atsinaujinusioje „Dviračio šou“, tiek ir „Dviračio žiniose“. Laida iš paprastos gyvenimiško humoro laidos tapo plačia politinės satyros šou.

Laida prasideda vedant vedėjams, kurie pristato tam tikras rubrikas, pasako tam tikrų komentarų ta tema, apie kurią po to būna rodomas reportažas. Maždaug iki 2001 m., laida neapsieidavo be laidos personažo, „žurnalisto“, aktorius Gintaras Ruplėnas, kuris užduodavo kitiems laidos herojams įvairius klausimus, jų pastabomis taip kūrė žinių įspūdį. Tačiau vėliau aktorius savo paties iniciatyva sustabdė šio personažo gyvavimą ir visiškai pasitraukė į laidos prodiusavimą, todėl dabar laidos reportažai atrodo labiau kaip mini-spektakliai, kuomet žiūrovas mato šaržuojamų politikų dialogus ar monologus, veikiant tam tikroje aplinkoje kaip pastato kabinete ar koridoriuje arba lauke.

Aktoriai ir personažaiKeisti

 
Rolandas Kazlas dainuojamosios poezijos festivalyje „Tai aš“

VedėjaiKeisti

TransliavimasKeisti

  • LTV: 1993–1994 m., 2017–dabar
  • LitPoliinter TV: 1994–1995 m.
  • LNK: 1995–1997 m., 2000–2013 m.
  • BTV: 1997–2000 m., 2013–2014 m.
  • Info TV: 2014–2017 m.

DiskografijaKeisti

  • „Žyyy…nios“ (1995 m.) [14]
  • „Policininko Pilypuko teisybė“ (1996 m.) [15]
  • „Durnių maršas '1996“ (1996 m.) [16]
  • „Žyyy…nių nebus“ (1996 m.) [17]
  • „Dviračio dainuškos“ (2001 m.) [18]
  • „Pasibučiuokim!“ (2002 m.) [19]
  • „Etikmatj“ (2003 m.) [20]
  • „Dviračio žvaigždė“ (2010 m.)

IšnašosKeisti

  1. http://savb.lt/wp-content/uploads/2018/04/Nr.66.pdf
  2. https://www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/teismas-dviracio-zynias-isgelbejo-nuo-bankroto-371132/
  3. https://www.delfi.lt/verslas/medija/laida-dviracio-sou-sves-10-metu-jubilieju.d?id=3134393
  4. https://www.youtube.com/watch?v=XHS_br3tRh0
  5. https://www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/dviracio-televizija-parsiduos-tam-kas-daugiau-mokes-373651/
  6. https://m.delfi.lt/verslas/medija/article.php?id=1334340
  7. https://www.delfi.lt/verslas/medija/issiskyre-dviracio-zyniu-kurejai.d?id=1334340
  8. https://www.alfa.lt/straipsnis/15149158/Nuo.naujojo.televizijos.sezono.Dviracio.sou.transliuos.BTV=2013-08-12_15-18
  9. https://www.delfi.lt/veidai/eteris/dviracio-sou-per-info-tv.d?id=65580836
  10. https://www.delfi.lt/veidai/eteris/dviracio-zinios-kraustosi-i-lrt-televizija.d?id=76079115
  11. https://www.lrytas.lt/zmones/tv-antena/2009/01/03/news/viesumas-jausmu-isbandymas-5846035/
  12. https://www.delfi.lt/gyvenimas/istorijos/dviracio-sou-vedeja-sedo-ant-nuosavo-dviracio.d?id=13515765
  13. https://www.lrytas.lt/stilius/atvirai/2019/05/14/news/vytauto-sereno-sirdis-neatlaike-naujo-pomegio-10340432/
  14. https://www.discogs.com/Dvira%C4%8Dio-%C5%A0ou-%C5%BDyyynios/release/3008085
  15. https://www.discogs.com/Dvira%C4%8Dio-%C5%A0ou-Policininko-Pilypuko-Teisyb%C4%97/release/3025319
  16. https://www.discogs.com/Dvira%C4%8Dio-%C5%A0ou-Radijo-%C5%A0ou-%C5%A0ou-Bulvaras-Ar%C5%ABnas-Valinskas-Durni%C5%B3-Mar%C5%A1as-96/release/2867198
  17. https://www.discogs.com/Dvira%C4%8Dio-%C5%A0ou-%C5%BDyyyni%C5%B3-Nebus/release/7429356
  18. https://www.discogs.com/Dvira%C4%8Dio-%C5%A0ou-Dvira%C4%8Dio-Dainu%C5%A1kos/master/673323
  19. https://www.discogs.com/Dvira%C4%8Dio-Televizija-Pasibu%C4%8Diuokim/master/690933
  20. https://www.discogs.com/Dvira%C4%8Dio-%C5%A0ou-Etikmatj/master/941835

NuorodosKeisti