Céline Dion

(Nukreipta iš puslapio Celine Dion)
Céline Dion

Dion 2012 m.
Biografija
Pilnas vardasCéline Marie Claudette Dion
Gimė1968 m. kovo 30 d. (56 metai)
Šarlemenas, Kvebekas, Kanada
Žanrai
Veikla
  • Dainininkė
  • aktorė
  • verslininkė
  • filantropė
Aktyvumo metai1980–dabar
Įrašų kompanija
Svetainėcelinedion.com

Selina Marija Klaudetė Dion (Céline Marie Claudette Dion, g. 1968 m. kovo 30 d.) – kanadiečių atlikėja. Neretai vadinama „energingų baladžių karaliene“[1], taip pat žinoma dėl savo stipraus ir techniško vokalinio atlikimo.[2]

Atlikėja gimė ir užaugo Kvebeke, kur ją pastebėjo jos būsimas vadybininkas bei vyras René Angélil. Neužilgo Dion išpopuliarėjo Kanadoje su keletu prancūzų kalba atliekamų albumų, o populiarumo visame pasaulyje susilaukė 1988 m. laimėjus „Eurovizijos“ dainų konkursą su daina „Ne partez pas sans moi“, atstovaujant Šveicarijai.[3] Debiutinis anglų kalba atliekamas atlikėjos albumas „Unison“ išleistas 1990 m. balandį[4], o 1993 m. išleistas „The Colour of My Love“ įtvirtino jos vardą garsiausių pasaulio atlikėjų sąrašuose.[5]

Visame pasaulyje Dion yra pardavusi per 200 milijonų įrašų ir yra daugiausiai įrašų parduodanti Kanados atlikėja bei viena geriausių visame pasaulyje.[6] 2024 m. duomenimis, atlikėja yra išleidusi dvidešimt septynis albumus, iš kurių naujausiasis, „Courage“, išleistas 2019 m. lapkritį.[7]

Biografija redaguoti

    Šioje straipsnio dalyje nėra nuorodų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai, įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
    Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.

Celine Dion gimė Kvebeke, daugiavaikėje šeimoje ir buvo jauniausia iš 14-os vaikų. Iki 1990-ųjų ji nebuvo žinoma JAV, nors Kanadoje bei Prancūzijoje ją žinojo daugelis. 1988 m. atstovaudama Šveicarijai su daina „Ne partez pas sans moi“ laimėjo „Eurovizijos“ dainų konkursą.

1990–1994 redaguoti

1990 m., būdama 20-ties, ji išleido savo pirmąjį albumą anglų kalba „Unison“, kurio kūriniai „Where Does My Heart Beat Now“ bei „(If There Was) Any Other Way“ pakilo iki JAV Billboard Hot 100 topo 10-uko. 1991 m. ji išleido dar vieną ne anglišką albumą „Chante Plamondon“. 1992-ųjų pradžioje Celine vėl lankėsi JAV Top aukštumose – šįkart įrašiusi bendrą kūrinį su Peabo Bryson „Beauty And The Beast“. Tų metų kovą taip pat pasirodė ir antras jos albumas „Celine Dion“, tapęs du kartus platininiu. Vėliau tais metais Celine koncertavo kartu su Michael Bolton’u, o po šio turnė išleido dar vieną albumą – „Colour Of My Love“, iš kurio vienu hitu tapo daina „When I Fall In Love“ su Clive Griffin, skirta filmo „Sleepless In Seattle“ garso takeliui. Kiti du superpopuliarūs albumo kūriniai „The Power Of Love“ bei „Misled“ pasiekė net JAV Top 40 viršūnę, o albumas „Colour Of My Love“ buvo parduotas net šešių milijonų tiražu.

Santuoka redaguoti

1994 m. Celine ištekėjo už savo prodiuserio Rene Angelil’io, vyresnio už ją 26-iais metais. Jų bendravimas prasidėjo Celine būnant 19-os ir dar tik pradedant karjerą.

1995–2002 redaguoti

1995 m. C. Dion buvo pripažinta daugiausiai įrašų parduodančia Kanados dainininke. Po dvejų metų pertraukos, 1996 m., pasirodė vienas geriausių Celine albumų, „Falling Into You“, iš viso parduotas daugiau nei 12-os milijonų tiražu. Hitais numeris vienas tapo dainos „Because You Loved Me“ (6 savaitės pirmoje vietoje) (filmo „Up Close And Personal“ garso takelis), „It’s All Coming Back To Me Now“ (5 savaitės 1-oje) ir „All by Myself“. Albumas „Falling Into You“ vienai savaitei pakilo iki JK albumų topo viršūnės. 1997 m. vasarį Celine buvo apdovanota dviem „Grammy“ statulėlėmis: už geriausią metų albumą ir geriausią metų pop albumą („Falling Into You“). Iki pat 1997 m. pabaigos Celine nedingdavo iš JAV ir Europos topų su albumo „Falling Into You“ singlais kol lapkritį išleido naują albumą – „Let’s Talk About Love“. Kiek anksčiau ji apsilankė JAV Top 10 kartu su Barbara Streisand įrašiusi dainą „Tell Him“. Naujasis albumas, kuriame buvo ir didžiausias Celine hitas istorijoje – filmo „Titanikas“ daina „My Heart Will Go On“, šešias savaites išbuvusi JAV Top 40 viršūnėje, JK albumų topo pirmos vietos neužleido net penkias savaites. Vien JAV C. Dion studijinis darbas „Let’s Talk About Love“ tapo 10 kartų platininiu.

1998 m. viduryje, išblėsus „My Heart Will Go On“ populiarumui, radijo stotyse pradėjo skambėti ir į JAV Top 10 pakilo antras albumo singlas „To Love You More“, o Celine nesnaudė ir įrašė kalėdinį diską „These Are Special Times“, kurio daina „I’m Your Angel“ su R. Kelly tapo JAV Top 40 hitu. Net kalėdinis albumas „These Are Special Times“ tapo keturis kartus platininiu JAV, kas atsitinka gan retai. 1999 m. pradžioje Celine vėl laimėjo dvi Grammy statulėles: už metų įrašą ir geriausią moters pop vokąlą (abi už dainą „My Heart Will Go On“). 1999 m. balandį C. Dion paskelbė atšaukianti kelis savo koncertus tam, kad galėtų būti su odos vėžiu sergančiu savo vyru: „Rene yra svarbiausias mano gyvenime ir aš noriu būti šalia jo kai jam bus sunku“ – sakė superžvaigždė. 1999 m. rugsėjį ji paskelbė ir dar blogesnę žinią savo gerbėjams: jos koncertas 1999 m. gruodžio 31 d. bus paskutinis prieš 2-3 metus truksiančią pertrauką jos muzikinėje veikloje. Lapkritį pasirodė naujas Celine albumas „All The Way – A Decade Of Song“, kuriame buvo tokie hitai kaip su Frank Sinatra kompiuterio pagalba įrašytas duetas, daina „That’s The Way It Is“ (JAV Top 10) bei „I Want You To Need Me“. Albumas „All The Way – A Decade Of Song“ tapo šešis kartus platininiu JAV.

2000 m. birželį Celine paskelbė esanti nėščia, o 2001 m. sausio 25 d. pagimdė sūnų Rene Charles’ą. 2002 m. pradžioje C. Dion grįžo į muzikos pasaulį su nauju studijiniu darbu – albumu „A New Day Has Come“, kurio titulinis darbas „A New Day Has Come“ pakilo iki JAV Top 10-uko. Vėliau tokį patį pasiekimą pakartojo singlas „I’m Alive“, tačiau Celine paskelbė, kad į sceną grįš tik 2003 m. Las Vegase.

Diskografija redaguoti

Albumai prancūzų kalba redaguoti

  • La voix du bon Dieu (1981)
  • Céline Dion chante Noël (1981)
  • Tellement j’ai d’amour… (1982)
  • Les chemins de ma maison (1983)
  • Chants et contes de Noël (1983)
  • Mélanie (1984)
  • C’est pour toi (1985)
  • Incognito (1987)
  • Dion chante Plamondon (1991)
  • D’eux (1995)
  • S’il suffisait d’aimer (1998)
  • 1 fille & 4 types (2003)
  • D’elles (2007)
  • Sans attendre (2012)
  • Encore un soir (2016)

Albumai anglų kalba redaguoti

  • Unison (1990)
  • Celine Dion (1992)
  • The Colour of My Love (1993)
  • Falling into You (1996)
  • Let’s Talk About Love (1997)
  • These Are Special Times (1998)
  • A New Day Has Come (2002)
  • One Heart (2003)
  • Miracle (2004)
  • Taking Chances (2007)
  • Loved Me Back to Life (2013)
  • Courage (2019)

Singlai redaguoti

  • 1990: „Where Does My Heart Beat Now“
  • 1992: „If You Asked Me To“
  • 1992: „Beauty and the Beast“ (duetas su Peabo Bryson)
  • 1993: „The Power of Love“
  • 1993: „Un garçon pas comme les autres (Ziggy)“
  • 1994: „Think Twice“
  • 1995: „Pour que tu m’aimes encore“
  • 1995: „Je sais pas“
  • 1996: „Because You Loved Me“
  • 1996: „It’s All Coming Back to Me Now“
  • 1997: „All by Myself“
  • 1997: „Tell Him“ (duetas su Barbra Streisand)
  • 1998: „The Reason“
  • 1998: „My Heart Will Go On“
  • 1998: „Immortality“(duetas su the Bee Gees)
  • 1998: „I’m Your Angel“ (duetas su R. Kelly)
  • 1998: „S’il suffisait d’aimer“
  • 2000: „I Want You to Need Me“
  • 2001: „Sous le vent“ (duetas su Garou)
  • 2002: „A New Day Has Come“
  • 2003: „I Drove All Night“
  • 2003: „Tout l’or des hommes“
  • 2005: „Je ne vous oublie pas“
  • 2007: „Et s’il n’en restait qu’une (je serais celle-là)“
  • 2007: „Taking chances“
  • 2008: „Alone“
  • 2008: „My Love“
  • 2012: „Parler à mon père“
  • 2012: „Le miracle“
  • 2013: „Loved Me Back to Life“

Išnašos redaguoti

  1. Raguraman, Anjali (2018-05-10). „Celine Dion's lasting Power Of Love“. The Straits Times. Suarchyvuota iš originalo 2018-05-11. Nuoroda tikrinta 2018-11-26.
  2. „Celine Dion: Perfect Singing Voice“. Become Singers. 2020-03-22. Suarchyvuota iš originalo 2016-06-19. Nuoroda tikrinta 2020-04-20.
  3. „Official Eurovision Song Contest 1988 scoreboard“. Eurovision Song Contest.
  4. „Sonymusicstore.com: Celine Dion: Unison“. Sony Music. Suarchyvuotas originalas 2003-11-18. Nuoroda tikrinta 2022-12-30.
  5. „Certified Awards Search“. Suarchyvuotas originalas 2013-01-15.
  6. „Céline Dion doesn't make Rolling Stone's list of top singers; Quebec is outraged“. Le Monde. 4 January 2023. Suarchyvuota iš originalo 2023-08-23. Nuoroda tikrinta 2023-12-26.
  7. Legaspi, Althea (2019-04-04). „Celine Dion Plots First U.S. Tour in 10 Years“. Rolling Stone. Suarchyvuota iš originalo 2019-04-04. Nuoroda tikrinta 2019-04-04.

Nuorodos redaguoti

 
Apdovanojimai ir pasiekimai
Prieš tai:
  Johnny Logan
„Hold Me Now“
 
Eurovizijos dainų konkurso nugalėtoja

1988
Po to:
  Riva
„Rock Me“
Prieš tai:
Carol Rich
„Moitié, moitié“
 
Šveicarijos atstovė Eurovizijoje

1988
Po to:
Furbaz
„Viver senza tei“