Atverti pagrindinį meniu
Bullet purple.png
Bullet purple.png
Antanas Šmulkštys
Paperonis, Paparonis
ŠmulkštysPaparonis1.jpg
Gimė: 1886 m. vasario 16 d.
Rusija Gudiškiai, Igliaukos valsčius, Marijampolės apskritis, Rusijos imperija
Mirė: 1951 m. gruodžio 27 d. (65 metai)
Lietuva Kaunas
Lietuvos Respublikos Seimo atstovas
Veikla: Romos katalikų kunigas, lietuvių rašytojas ir vertėjas, politikas
Partija: Lietuvos krikščionių demokratų partija
Alma mater: * Seinų kunigų seminarija,
Commons-logo.svg Vikiteka: Antanas ŠmulkštysVikiteka

Antanas Šmulkštys (slapyvardis Paparonis, 1886 m. vasario 16 d., kitais duomenimis sausio 28 d. Gudiškiuose, Igliaukos valsčius, Marijampolės apskritis, Rusijos imperija – 1951 m. gruodžio 27 d. Kaune) – Romos katalikų kunigas, lietuvių rašytojas ir vertėjas, politikas.

Turinys

BiografijaKeisti

Nuo 1897 m. mokėsi Marijampolės gimnazijoje, vėliau studijavo Seinų kunigų seminarijoje. Kunigu įšventintas 1909 m. vasario 22 d. 1914 m. baigė Peterburgo dvasinę akademiją, apgynė teologijos kandidato laipsnį.

Vikaravo Virbalyje ir kitose Seinų vyskupijos parapijose. 1917 m. dalyvavo Vilniaus konferencijoje, išrinkusioje Lietuvos Tarybą, kuri paskelbė šalies Nepriklausomybę. Nuo 1917 m. pabaigos dėstė tikybą Marijampolės mokytojų kursuose, vėliau Marijampolės „Žiburio“ gimnazijoje.

1920 m. gegužės 15 d. – 1922 m. lapkričio 13 d. Steigiamojo Seimo atstovas, išrinktas I (Marijampolės) rinkimų apygardoje. Priklausė Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijai.1922 m. lapkričio 13 d. – 1923 m. kovo 13 d. Pirmojo Seimo, 1923 m. birželio 5 d. – 1926 m. birželio 2 d. Antrojo Seimo, 1926 m. birželio 2 d. – 1927 m. balandžio 12 d. Trečiojo Seimo atstovas. [1]

1923 m. redagavo laikraštį „Laisvė“. Po 1927 m. iš politinio gyvenimo pasitraukė. Buvo išvykęs į JAV, vėliau grįžo į Lietuvą. Antrosios TSRS okupacijos metais kunigavo Kauno bažnyčiose.

Antanas Šmulkštys parengė tikybinių knygų, vertė rusų, lenkų, vokiečių literatūros klasikų poeziją, išleido eilėraščių rinkinį, dramos kūrinių, rašė literatūros kritikos ir publicistikos straipsnius, recenzavo operos spektaklius, dailės parodas. „Paparonio“ slapyvardžiu skelbė įvairius grožinės literatūros kūrinius, domėjosi Lietuvos istorija, senąja tikyba, studijavo Daukanto, Teodoro Narbuto, Adomo Mickevičiaus kūrybą, Strijkovskio, Dlugošo tekstus, iš lenkų kalbos vertė J. Kraševskio „Vitolio raudą“.

Antano Šmulkščio-Paparonio susidomėjimas istorija, tautosaka, mitologija paskatino jį sukurti lietuvių tautinį epą – „Pasakų atošvaitas“. Šiame, hegzametru eiliuotame kūrinyje, Paparonis aprašo pasaulio sutvėrimą, gerąjį darną globojantį dievą Aukštieją, sudarytą iš trijų asmenų (Praamžiaus, Prarimio ir Laimos), jo pašėlusį sūnų Perkūną, sėjantį nerimastį, apie dievų tarpusavio santykius, žmonijos nuopuolį. Paparonio epas pasižymi motyvuotai archajizuota kalba, menančią senųjų religinių tekstų skambesį. Antanas Šmulkštys siekė parašyti epinę trilogiją (apie dievus, apie žmones ir apie didvyrius), tačiau iki mirties spėjo pabaigti tik pirmąją dalį. „Pasakų atošvaitos“ išleistos tik atkūrus nepriklausomybę (1993 m., Leono Gudaičio pastanga).

BibliografijaKeisti

  • „Nevystantis vainikas“ (1907);
  • „Tiketė“ (1910);
  • „Lietuvos istorija“ (1910);
  • „Žalgiris“ (1911);
  • „Ponas ir mužikas“ (1910);
  • „Laimingas rytojus“ (1911);
  • „Rytojaus diena“ (1918);
  • „Eilių rinkinys“ (1921);
  • „Dieviškoji kova“ (1908, vertimas iš lenkų kalbos);
  • „Kas yra atlaidai ir kaip jais naudotis“ (1909);
  • „Be nieko“ (1909, vertimas iš lenkų kalbos);
  • „Šv. Pranciškaus Saleziečio dvasia“ (1909, vertimas iš lenkų kalbos);
  • „Tikėk“ (1910);
  • „Pasakų atošvaitos“ (1993).

Atminimo įamžinimasKeisti

LiteratūraKeisti

  • Šmulkštys Antanas, Trumpos Steigiamojo Seimo narių biografijos su atvaizdais, Klaipėda, 1924, p. 60.
  • Šmulkštys Antanas, Lietuvių enciklopedija, Boston, 1964, t. 30, p. 66.
  • Gudaitis, Leonas. Tautinio epo kūrėjas, Kaunas, 1993.
  • Laukaitytė R., Šmulkštys Antanas, Lietuvos Steigiamojo Seimo (1920–1922 metų) narių biografinis žodynas, sud. A. Ragauskas, M. Tamošaitis, Vilnius, 2006, p. 381–383.
  • Laukaitytė R., Šmulkštys Antanas, Lietuvos Respublikos Seimų I (1922–1923), II (1923–1926), III (1926–1927), IV (1936–1940) narių biografinis žodynas, sud. Aivas Ragauskas, Mindaugas Tamošaitis, Vilnius, 2007, p. 511–516.

ŠaltiniaiKeisti

  1. Žydrūnas Mačiukas. Steigiamojo Seimo atstovai. Seimas