Atverti pagrindinį meniu
Bullet purple.png
Bullet purple.png
Algirdas Verba
Gimė: 1941 m. spalio 1 d.
Arglaičiai, Nemakščių valsčius
Mirė: 2000 m. liepos 22 d. (58 metai)
Vilnius, Lietuva
Palaidotas: Nemakščių kapinės
Tautybė: lietuvis
Veikla: poetas, redaktorius
Alma mater: Kauno politechnikos institutas
Žymūs apdovanojimai:

„Poezijos pavasario“ Maironio premija (1993 m.)

Algirdas Steponas Verba (g. 1941 m. spalio 1 d. – m. 2000 m. liepos 22 d.) – Lietuvos poetas, redaktorius; „Poezijos pavasario“ laureatas (1993 m.).

BiografijaKeisti

Algirdas Verba 19631966 m. studijavo Kauno politechnikos institute, o 19681970 m. – Vilniaus universitete. 1963–1967 m. (su pertraukomis) dirbo įvairiose gamyklose Kaune, 19691983 m. – įvairių laikraščių (pvz., „Valstiečių laikraštyje“) ir žurnalų redakcijose Vilniuje.

KūrybaKeisti

Kūrybai būdingas taurus ir dramatiškas lyrinio herojaus vidinis pasaulis, aprašomas Lietuvos kaimo likimas. Pagrindinis poezijos motyvas, plėtojamas su maištingos nevilties intonacija, – tėviškės prarastis. Eilėraščiams būdinga klasikinė struktūra, drąsios metaforos, intensyvus lyrinis vyksmas.[1] Algirdo Verbos, vėlai debiutavusio poeto eilėraščiai itin emocingi, dažnai chtoniški, desperatiški, kartais net pikti. Nesivaikė literatūrinių įmantrybių, rašė be poetinių kaukių, nuoširdžiai, tikrai.[2]

BibliografijaKeisti

  • Pakelės žalumos (1977 m.)
  • Aprišu obelį (1980 m.)
  • Ugnies ūgis (1985 m.)
  • Pilkoji žvaigždė (1992 m.)
  • Orkestro duobė (1996 m.)
  • Plaštakės pleška (rinktinė, 2001 m.)
  • Eilėraščiai (rinktinė, 2015 m.)

ŠaltiniaiKeisti

  1. Algirdas Verba. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIV (Tolj–Veni). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2015
  2. http://tekstai.lt/tekstai/1-tekstai/375-verba-algirdas

NuorodosKeisti