Atverti pagrindinį meniu
Arghasi Ayvazyan.JPG

Ahasis Aivazianas (arm. Աղասի Այվազյան, 1925 m. rugsėjo 7 d. Abastumanyje, Gruzija2007) – armėnų rašytojas, kino scenaristas ir režisierius.

BiografijaKeisti

1945 m. baigė Tbilisio meno akademiją, 19451948 m. studijavo Jerevano dailės ir teatro institute, [1] 19481953 m. studijavo Jerevano kūno kultūros institute.

Nuo 1954 m. Tbilisio sporto laikraščio korespondentas, nuo 1965 m. Jerevano laikraščio „Grakan tert“ korespondentas, 19731980 m. žurnalo „Экран“ redaktorius. 19811991 m. pagal savo scenarijus statė kino filmus. Nuo 1991 m. laikraščio „Ajutiun“ redaktorius.

LiteratūraKeisti

Parašė apsakymų rinkinius „Lietus“ (1959 m.), „Pašlovinimas“ (1973 m.), apysakų rinkinius „Šeimos galva“ (1968 m.), „Sinjoro Martiroso nuotykiai“ (1977 m.), „Trikampis“ (1983 m.), pjesių rinkinį „Diplipito“ (1985 m.), kino scenarijų.

Kūrybai būdinga psichologiškumas, lyrizmas, humoras; yra fantastikos elementų, magiškojo realizmo bruožų.

Lietuvių kalba išleistas apysakų rinkinys „Šeimos galva“ (1977 m.)

FilmografijaKeisti

  • 1967 m. Trikampis
  • 1971 m. Chatabala
  • 1972 m. Airik
  • 1976 m. Muzika
  • 1977 m. Bagdasaras skiriasi su žmona
  • 1980 m. Skrydis prasideda žemėje
  • 1981 m. Lyriškas žygis
  • 1983 m. Užstatytas žibintas
  • 1984 m. Atgimimas
  • 1987 m. Iliuzija
  • 1987 m. Žodis
  • 1987 m. Veiksmas
  • 1988 m. Slaptasis patarėjas
  • 1991 m. Šauksmas tyruose

ŠaltiniaiKeisti

NuorodosKeisti