Atverti pagrindinį meniu
Vienas geriausiai išlikusių sąrašo variantų molinėje lentelėje

Šumero karalių sąrašas (angl. Sumerian King List) – senovės manuskriptas, užrašytas šumerų kalba, išvardijantis Šumero (senovės pietų Irake) valdovus tiek iš šumerų, tiek ir iš kaimyninių dinastijų, jų numanomus trukusios valdžios laikotarpius, „oficialių“ karalysčių vietas. Buvo tikėta, kad karalystės buvo perduodamos iš vieno miesto į kitą dievų dėka, atspindėdamos to regiono hegemoniją. Dokumento paskutinė vienintelė atestuota versija siekia Vidurinįjį bronzos amžių.

Turinys

SąrašasKeisti

Ankstyviausios datos yra apytikslės, paremtos galimais archeologiniais šaltiniais. Šis sąrašas tėra vienintelis šaltinis ikiakadinio laikotarpio valdovams. Pradedant Lugal-zage-si ir III Uruko dinastija, kurią nugalėjo SargonasAkado, čia išvardintų sekančių valdovų chronologija yra labiau suprantama.

Prieštvaniniai valdovaiKeisti

Archeologiniai, epigrafiniai ar kiti duomenys istoriškai nepatvirtina nė vieno iš ikidinastinių (t. y., prieš Pasaulio tvaną) valdovų. Galimai jie atitinka Ankstyvojo bronzos amžiaus Džemdet Nasro laikotarpio kultūrą, kuri baigėsi prieš ~2900 m. pr. m. e., prieš pat dinastijų periodą, jei jie nebuvo sukurti vien tik mitologiniu pagrindu. Šiam periodui būdingi neįtikėtinai ilgi valdymo periodai, tačiau archeologai patvirtina daugelio minimų senovės miestų-valstybių lokalizacijas. Lentelėje valdymo trukmė pateikiama šumerų matavimo vienetais sarais (= 3 600), nerais (= 600), ir sososais (= 60).[1]

I Kišo dinastijaKeisti

I Uruko dinastijaKeisti

I Uro dinastijaKeisti

Avano dinastijaKeisti

II Kišo dinastijaKeisti

I Lagašo dinastija (~ 2500 – ~ 2271 m. m. pr. m. e.) neminima Karalių sąraše, nors ji gerai žinoma iš kitų įrašų.

Hamazio dinastijaKeisti

II Uruko dinastijaKeisti

II Uro dinastijaKeisti

Adabo dinastijaKeisti

Mario dinastijaKeisti

III Kišo dinastijaKeisti

Akšako dinastijaKeisti

IV Kišo dinastijaKeisti

III Uruko dinastijaKeisti

Akado dinastijaKeisti

IV Uruko dinastijaKeisti

(Galimai žemutinės Mesopotamijos valdovai buvo amžininkai su Akado dinastija)

II Lagašo dinastija (prieš ~ 2093–2046 m. m. pr. m. e. (trumpoji chronologija)) neminima Karalių sąraše, nors gerai žinoma iš kitų įrašų.

Gutijų valdymasKeisti

V Uruko dinastijaKeisti

III Uro dinastijaKeisti

Nepriklausomos amoritų karalystės žemutinėje Mesopotamijoje. Larsos dinastija (~ 1961–1674 m. m. pr. m. e. (trumpoji chronologija)) nuo šio laiko neminima Karalių sąraše.

Isino dinastijaKeisti

* Šie epitetai ar vardai nėra įtraukti į visas Karalių sąrašo versijas.

Taip pat skaitykiteKeisti

ŠaltiniaiKeisti

LiteratūraKeisti