Šarūnas Laužadis

Šarūnas Laužadis (1951 m. rugsėjo 27 d., Švenčionyse) – Lietuvos visuomenės, kultūros ir politikos veikėjas, rašytojas, žurnalistas, nusipelnęs aplinkosaugininkas.

BiografijaKeisti

1970 m. baigė Švenčionių Zigmo Žemaičio vidurinę mokyklą, 1975 m. Vilniaus inžinerinį statybos institutą (dabar Vilniaus Gedimino technikos universitetas), kėlė kvalifikaciją Vokietijoje (1999 m.), Izraelyje (2002 m.).

1975–1992 m. dirbo Kolūkių statybos projektavimo institute, 1992–1993 m. Miškų ūkio ministro atstovas spaudai, 1993–1997 m. Lietuvos banke, 1997–1998 m. Žemės ir miškų ūkio ministro atstovas spaudai, 1998–2010 m. Žemės ūkio ministerijoje, 2010–2015 m. VĮ Nemenčinės miškų urėdijoje, 2013–2014 LR Seimo kanceliarijoje, 2015–2017 m. VšĮ Vilniaus informacijos centras, dėstė Vilniaus inžineriniame statybos ir Mokytojų kvalifikacijos kėlimo institutuose.

VeiklaKeisti

Dalyvavo Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio veikloje, klubo „Švenčionija“ (1991 m.) ir ąžuolų globėjų bendrijos „Ąžuolynas“ (1992 m.) įkūrimo iniciatorius, 1993–2012 m. laikraščio „Ąžuolas“ , 1995–1998 m. laikraščio „Tautininkų žinios“ redaktorius, 1993–1995 m. paruošė programą naujam dėstomam dalykui mokyklose „Lietuvos miškai“, bendradarbiavo regioninėje spaudoje, leidiniuose „Atgimimas“, „Lietuvos aidas“, „Respublika“, „Ūkininko patarėjas“, „Valstiečių laikraštis“, „Ekonomika ir visuomenė“, „Katalikų pasaulis“, „Mūsų girios“ ir kt. Paskelbė per 400 straipsnių aplinkosaugos, etninės kultūros, regionų plėtros ir kt. temomis, rengė pirmuosius nacionalinius teisės aktus agrarinės aplinkosaugos srityje.

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narys, portalo DELFI bendradarbis.

BibliografijaKeisti

  • Švenčionių krašto legendos (1996 m.)
  • Garbusis medi, ąžuole (1996 m.)
  • Lietuva – šventų ąžuolų žemė (1997 m.)
  • Nalšios žemės paslaptys (1998 m., 2008 m.)
  • Lietuvos ąžuolai (1999 m.)
  • Ekologija ir etnologija (2000 m.)
  • Sakmė apie Merą ir Naglį (2001 m.)
  • Sakmė apie Lietuvos ąžuolą (2002 m.)
  • Izraelis keliautojo akimis (2004 m.)
  • Yra šalis, kur senos pušys ošia (2005 m.)
  • Žvilgsnis į Šiaurės ir Vidurio Europos šalis (2005 m.)
  • Lietuvos ąžuolo šaknys (2005 m.)
  • Nuo Baltijos iki Viduržemio jūros (2006 m.)
  • Gyvenamoji aplinka ir ekologija (2007 m.)
  • Pažįstama ir dar nežinoma Lietuva (2008 m.)
  • Nebaigta sakmė (2008 m.)
  • Sveika mityba ir ekologiškas maistas (2010 m.)
  • Sakmės ir padavimai apie Nalšios žemę (2017 m.)
  • Padavimai apie Lietuvos vietovardžius (2019 m.)
  • Nuo Nalšios pateka saulė (2020 m.)

ŠaltiniaiKeisti